Samba, zuipen en seks: Rio strijdt tegen ongewenste intimiteiten tijdens carnaval

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, waar de lucht zindert van de erotische spanning, veroorzaakt door de traditionele schaarsheid aan kleding tijdens het carnaval dat vrijdag is losgebarsten, wordt een man vervolgd voor verkrachting van een vrouw.

 

Er was geen gemeenschap, althans geen penetratie: de man trok zich in een bus af en kwam in het openbaar klaar over een vrouwelijke passagier – maar hij werd toch aangeklaagd voor verkrachting.

Het is heet in Rio. Dat drijft velen ertoe het bezwete lijf zoveel mogelijk te ontbloten. Maar schaars gekleed betekent nog geen uitnodiging om aan te raken, is de boodschap.

Tijdens het jaarlijkse carnaval is het de gewoonte dat vrouwen (zeer) luchtig gekleed gaan. Dat resulteert iedere paar minuten in een aanranding of verkrachting.

De militaire politie in Rio noteerde vorig jaar duizenden meldingen van seksueel geweld tijdens het carnaval; verpleegster Maria Marzal, die werkt op een afdeling voor spoedeisende hulp, zegt dat bij elke shift minstens één verkrachte vrouw wordt binnengebracht.

Dit jaar liet de stad duizenden stickers uitdelen met de boodschap: “Nee betekent nee!” en “Mijn borsten vastpakken zal je geen kus opleveren!”

Het carnaval eindigt officieel aanstaande woensdag, maar in sommige steden – bijvoorbeeld Rio – gaat het dansen en drinken wekenlang door.

Meer nieuws

Gewapende rover na ruim een jaar gepakt

De recherche van regio Oost heeft de 50-jarige verdachte Manuel R. aangehouden voor zijn betrokkenheid bij een gewapende roofoverval in het gebied van de Goninikreek…

JCI introduceert ‘Celebrating-Mandela-Day’

Donderdag heeft de kick-off plaatsgevonden van de #Celebrating-Mandela-Day als onderdeel van het Peace Is Possible-campagne van JCI Suriname. Vijf jaar na zijn overlijden is Nelson…

63 illegalen in juni gedeporteerd

De afdeling Vreemdelingen Dienst van het Korps Politie Suriname heeft in de maand juni 2018 drieënzestig vreemdelingen het land uitgezet. Deze illegalen zijn van verschillende…

Scroll Up