Saharastof in Suriname geeft hoger risico op hart- en vaatziekten

Stof Sahara

Suriname kampt momenteel met een verhoogde concentratie van Saharastof waarbij microscopisch kleine stofdeeltjes vanuit de Sahara-woestijn via atmosferische stromingen ons land bereiken.

Dit fenomeen brengt niet alleen ademhalingsproblemen met zich mee, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor het hart- en vaatstelsel.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kan fijnstof, zoals Saharastof, diep in de longen doordringen en zelfs de bloedbaan bereiken.

Dit proces kan ontstekingen veroorzaken, wat bijdraagt aan de ontwikkeling of verergering van hart- en vaatziekten.

Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen, mensen met bestaande hartziekten en personen met chronische gezondheidsproblemen lopen een verhoogd risico.

Langdurige blootstelling aan fijnstof kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen en zelfs hartaanvallen. Zie: CDC – Air Pollution and Cardiovascular Health

De CDC benadrukt dat het belangrijk is om tijdens periodes van verhoogde stofconcentraties voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het beperken van fysieke activiteiten buitenshuis, het gebruik van luchtreinigers binnenshuis en het sluiten van ramen en deuren om blootstelling te minimaliseren.

Voor een betere bescherming van uw gezondheid wordt ook geadviseerd om de adviezen van het ministerie van Volksgezondheid te volgen en deze serieus te nemen.