In het weekeinde hebben traditionele Saamaka gezagsdragers, samen met jongeren en vrouwen, deelgenomen aan een workshop georganiseerd door de Stichting Bureau Vereniging Saamaka Gemeenschappen (VSG).
De bijeenkomst, onderdeel van het project Reviving Saamaka Knowledge on Forest and Biodiversity Preservation in samenwerking met IFAD/ILC, stond in het teken van het vastleggen en beschermen van de Saamaka cultuur, biodiversiteit en traditionele kennis.
Historische en spirituele waarde van het Saamaka bos
Tijdens de workshop brachten de deelnemers op een kaart de Lö’s (traditionele gemeenschappen) in beeld langs de kreken, van het Brokopondo Stuwmeer tot Asidonhopo.
Dit gebied omvat ongeveer 60 dorpen en is historisch van groot belang voor de Saamaka, die zich in de 18e eeuw losmaakten van het koloniale gezag en hier vestigden.
De spirituele en sociale gebruiken van de Saamaka werden eveneens besproken, waaronder de rituelen rond jacht, visserij, medicinale planten en het respecteren van territoriale grenzen.
De deelnemers identificeerden ook heilige plaatsen in het bos die een speciale beschermde status hebben vanwege hun spirituele waarde.
Strijd tegen bedreigingen en aantasting van het bos
Naast het documenteren van tradities werd ook intensief gediscussieerd over de bedreigingen voor het bos, waaronder:
🔸 Ongebreidelde houtkap door concessies van de overheid zonder Free, Prior and Informed Consent (FPIC).
🔸 Klimaatverandering en de impact op de biodiversiteit.
🔸 Toerisme en gebrek aan respect voor het bos door onwetendheid van jongeren.
In de avond vond een spirituele sessie plaats waarbij oudere gezagsdragers verhalen vertelden over heilige plekken en spirituele beschermers van het bos.
Nieuwe strijdlust voor behoud van het Saamaka gebied
Op de tweede dag werd gedetailleerd gekeken naar lopende aanvragen voor gemeenschapsbossen bij het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).
Op de kaart was te zien dat in het gebied van Bataliba (PikinPada) tot Gaanseei verschillende aanvragen lopen, en dat de omstreden weg van Palmera’s Hout N.V. zich inmiddels heeft uitgebreid tot het dorp Bendiwata.
Deze informatie verhoogde de bezorgdheid onder de deelnemers en gaf een nieuwe impuls aan de strijdvaardigheid van de Saamaka om hun gebied en collectieve grondenrechten te beschermen.
De workshop benadrukte de noodzaak van samenwerking en actie om de rijke culturele biodiversiteit en tradities van de Saamaka voor toekomstige generaties te behouden.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com