Ruud Lubbers, langst zittende premier van Nederland, overleden

Ruud Lubbers, via de politieke partij CDA driemaal minister-president van Nederland, is vandaag overleden. Hij was op zijn 43e de jongste premier ooit en werd met drie kabinetten de langst zittende eerste minister van Nederland.

Rudolphus Franciscus Marie (Ruud) Lubbers (1939) begon zijn carrière als vakbondsman bij het Nederlands-Christelijk Werkgeversverbond.

Hij was minister van Economische Zaken (1973 – 1977) onder Joop den Uyl, met wie hij diverse aanvaringen had.

Wollig

Lubbers werd onder andere bekend om het ‘Lubberiaans’: de man van de ‘verbale spaghetti’, de kunst om met veel woorden niets te zeggen.

Hoogleraar voorlichtingskunde professor Van Woerkum noemde Lubbers “uitnemend in staat om heel geloofwaardig over te komen terwijl het toch niet allemaal te begrijpen is. Hij kan heel veel details invoegen, allerlei zaken erbij betrekken en dat komt dan allemaal vrij logisch over, maar ik zou wel eens willen kijken wie hem na afloop zou kunnen reproduceren”.

Hij kwam ook diverse malen in opspraak. Zijn kabinet zou 30 miljard euro hebben gegraaid uit de kas van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP).

Koeweit-affaire

De affaire-Hollandia Kloos deed zelfs binnen de NAVO wenkbrauwen omhoog gaan. Kuwait Airlines weigerde een factuur te betalen aan het bedrijf, waar premier Lubbers privébelangen in had, omdat de Nederlanders slecht werk geleverd hadden.

Lubbers reisde in de hoedanigheid van minister op staatskosten af naar Koeweit om de centen voor zijn privébedrijf alsnog binnen te halen.

Koeweit weigerde 30 van de in rekening gebrachte 45 miljoen guldens te betalen. Lubbers verbrak daarop de diplomatieke banden met dit land. 

Bovendien liet hij de Nederlandse staat de miljoenenvordering voorschieten, waarna Nederland het geld maar terug moest zien te krijgen van de Koeweiti’s.

Vrouwen

“Ruud Lubbers: de stier van Kralingen”, noemt een kop in HP/De Tijd de notoire schuinsmarcheerder. De katholieke CDA-leider die altijd hoog opgaf van “het gezin als hoeksteen van de samenleving”, vertrouwensman van toenmalig koningin Beatrix, had jarenlang een relatie met een getrouwde vrouw. 

De Britse krant Independent schreef over beschuldigingen van seksuele intimidatie en bedreiging tegen Lubbers, die als hoge VN-ambtenaar verschillende vrouwen zou hebben betast.

Ziekte

Lubbers had al geruime tijd te kampen met gezondheidsproblemen, waardoor hij nog maar nauwelijks in het openbaar verscheen.

CDA-leider Buma denkt dat Lubbers zal worden herinnerd als een van de grote premiers van Nederland na de oorlog, onder meer “omdat hij hele verschillende standpunten bij elkaar wist te brengen. Dat is een hele grote gave”. 

Premier Mark Rutte zei in een reactie dat hij Rutte al meer dan een jaar niet had gezien en niet wist dat hij zo ziek was.

Zijn uitvaart is dinsdag in Rotterdam.

Meer nieuws

Oude vete uitgemond in steekpartij

De 51-jarige Ivan D. is zaterdagmorgen met een scherp voorwerp neergestoken door de 41-jarige Eugene L. Ivan heeft verwondingen opgelopen in zijn buikstreek en op…

Dotcom roept op: ‘Dump de dollar!’

Internetondernemer Kim Dotcom roept op tot het dumpen van de Amerikaanse dollar. Mensen kunnen hun geld liever stoppen in goud en cryptovaluta omdat de waarde…

OWT&C gaat voor hervorming oude vuilstortplaats

Het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C) hield een stakeholders consultatiebijeenkomst over de milieu en sociale analyse voor de ontwikkeling van de nieuwe…

Reis president Bouterse naar Cuba uitgesteld

Het eerder aangekondigd bezoek van de president Desiré Bouterse aan Cuba vandaag is vanwege onvoorziene omstandigheden uitgesteld. Het staatshoofd nu woensdag afreizen, meldt het NII….

President Bouterse beëdigt Granman Aboikoni

Onder grote belangstelling heeft president Desiré Bouterse Granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners vandaag op het presidentieel paleis beëdigd en geïnstalleerd. Daarvoor werd…

Lid Veiligheidsdienst houdt inbreker aan

De 52-jarige Kemradj R. is afgelopen week aan de Toevluchtweg aangehouden door een lid van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Kemradj reed op een fiets met een…

Scroll Up