Russische wetenschappers testen ontstaan leven in de ruimte op ‘Bion-M2’ Satelliet

Heelal Maan

In een baanbrekend experiment, dat binnenkort plaatsvindt op de Russische biologische satelliet ‘Bion-M2’, gaan Russische wetenschappers de mogelijkheid onderzoeken of de basiselementen van het leven – aminozuren, nucleïnezuren, koolzuren en suikers – kunnen ontstaan in de ruimte.

Dit onderzoek, geleid door Vyacheslav Ilyin van het Instituut voor Medisch-Biologische Problemen van de Russische Academie van Wetenschappen (RAN), kan nieuwe inzichten geven in het ontstaan van leven op aarde.

Dit experiment, genaamd “Astrobiologie”, bouwt voort op eerdere studies op aarde. Hierbij bombardeerden onderzoekers van het Verenigd Instituut voor Nucleair Onderzoek en de Romeinse universiteit Sapienza formamide (een amide van mierenzuur) met zware deeltjes, wat resulteerde in de vorming van diverse organische stoffen, inclusief polymeerorganische verbindingen.

Het Instituut voor Geochemie en Analytische Chemie (GEOKHI) genoemd naar Vernadsky, zal bijdragen aan dit experiment door materiaal te leveren dat het maanoppervlak nabootst.

Zo kan worden onderzocht hoe dergelijke processen zich mogelijk hebben afgespeeld op onze natuurlijke satelliet.

Deze unieke benadering zal niet alleen inzichten verschaffen in hoe complexe verbindingen kunnen worden gevormd in de ruimte, maar ook hoe deze zich verhouden tot de oorsprong van leven op aarde.

De resultaten van dit experiment kunnen onze kennis over het ontstaan van leven op zowel de maan als de aarde aanzienlijk verdiepen.

Sinds 1973 tot 1996, zond het ‘Bion’-programma 11 satellieten met planten en dieren, waaronder ratten en apen, de ruimte in. In de 21e eeuw is dit programma hervat, met de geplande lancering van ‘Bion-M2’ in juli 2024, als opvolger van de succesvolle missie van ‘Bion-M1’ in 2013.

Foto ter illustratie.