Russische kosmonauten installeren antenne op ruimtestation ISS

Twee Russische kosmonauten hebben een antenne op ruimtestation ISS geïnstalleerd. Het project heeft als doel bewegingen van dieren op aarde nog beter te monitoren.
Na een ruimtewandeling van zeven uur lukte het ze om de antenne, die noodzakelijk is voor het zogenoemde Icarus-project, aan het ruimtestation vast te maken.

Ook kan Icarus door middel van de antenne in de toekomst wellicht helpen als waarschuwingssysteem voor natuurrampen als aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Daarnaast hopen de onderzoekers van het project dat ze met de antenne de gevolgen van de klimaatverandering op de trekdieren kunnen bestuderen. Hiermee hopen ze ook meer over overdraagbare ziektes te weten te komen.

Meer wetenschapsnieuws

Laser om aliens te lokken

Wetenschappers hebben bedacht om met een krachtige laserbundel de aandacht van een buitenaardse beschaving te wekken, mocht die ergens in het heelal bestaan. Amerikaanse onderzoekers…

Ozonlaag herstelt zich

De ozonlaag vertoont tekenen van versneld en blijvend herstel. Dat staat in een nieuw rapport waarover The Guardian bericht. Sterker nog: het is niet ondenkbaar…

Stammen we af van aliens?

“Wat als de mensheid niet ontstond uit zuiver aardse organismen, maar ‘besmet’ werd met buitenaards leven door een inslaande meteoriet?” Die vraag stelden drie wetenschappers…

België landt in 2021 op Mars

Een Europees-Russische Marsjeep landt op 19 maart 2021 op de Rode Planeet. Dat meldde het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, Dmitri Rogozin, afgelopen week….

Mannen en vrouwen kunnen even goed kaart lezen

Tussen mannen en vrouwen zitten nauwelijks verschillen wat kaartlezen betreft. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat in het wetenschappelijk magazine Eos staat….

Enorme ijsberg losgeraakt van Zuidpool

Een gigantische ijsberg, groter dan Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar, is losgekomen van de Zuidpool. Het ijs dobbert nu in de Zuidelijke Oceaan en zou…

Scroll Up