De Rotterdammer Dennis Belfor heeft via GFC Nieuws zijn verontwaardiging geuit over het gedrag van bepaalde Surinaamse volksvertegenwoordigers, nadat een parlementslid dinsdag uit de vergaderzaal werd gezet.
“Als volksvertegenwoordigers zich verzetten tegen afgesproken (gedrags-)regels binnen DNA, vergewissen zij zich dan wel, wat voor onhebbelijk signaal zij al dan niet geven aan het volk dat zij vertegenwoordigen?” vraagt Belfor zich af.
Hij legt uit dat DNA-leden een voorbeeldfunctie hebben en een waardige vertegenwoordiging van het volk dienen te waarborgen.
In situaties waarin de fungerende voorzitter het nodig acht dat een lid de vergaderzaal verlaat, heeft het lid verschillende opties om zijn ongenoegen te uiten.
“Is het lid het daarmee niet eens, dan kan hij beleefd, via de (fungerend) fractievoorzitter(s), om een (technische) schorsing vragen, voor of tijdens het verlaten van de vergadering,” stelt Belfor.
Daarnaast kunnen leden ervoor kiezen om de vergadering te verlaten en later een persmoment te organiseren, waarbij zij hun bezwaren tegen de beslissing van de (fungerend) voorzitter toelichten met geldende regels en redenen.
Belfor keurt het gedrag ten opzichte van de politie, die in opdracht van de voorzitter handelt, scherp af.
“Te keer gaan tegen de politie die wettelijk in opdracht van de (fungerende) voorzitter handelt, is in algemene zin een als ongewenste en onjuiste voorbeeld naar het volk toe te bestempelen,” zegt hij met nadruk.
Hij beschrijft dit als “een zwaar onbeschoft gedrag” dat de status van de politie schaadt en “verder ondermijnt.”
Het gedrag van de volksvertegenwoordigers vindt Belfor “onacceptabel” en “een getuigenis van onderontwikkeling van het geestesvermogen, wat ook ten spijt is van de genoten en (mogelijk) afgeronde educatieve opleiding(en) en bagage!”
Dit, volgens hem, zou nooit als voorbeeld getoond mogen worden. “Onverwijld en duidelijk ferm afkeuren en verwerpen is het credo,” voegt hij eraan toe.
Belfor roept betrokken volksvertegenwoordigers op om niet alleen hun gedrag te herzien maar ook openlijk excuses aan te bieden aan het volk.
“Openbare excuses zijn in deze niet als veel gevraagd,” zegt hij. “Trouwens, het getuigt van een ontwikkelde bewustzijn met zelfreflectie en zelfcorrectie. Denk daar maar eens over na!”
Tot slot benadrukt Belfor dat geen enkele politieke oriëntatie een dergelijk gedrag rechtvaardigt.
“Niets maakt dat dit gedrag oprecht c.q. eerlijk is of wordt en dit gedrag kan met niets en of door niets worden gerechtvaardigd. Zeer beschamend is dit onbeschoft gedrag van welke volksvertegenwoordiger dan ook, die dit ooit heeft geëtaleerd. Foei toch!?!
Belfor hoopt dat zijn mening niet als een aanval zal worden zien, maar als een ongevraagde gunstige spiegel om de reflectie van hun gedrag op en naar het volk (toe), onder zowel de geestelijke als de fysieke ogen te zien.
Hij roept volksvertegenwoordigers op om zich te houden aan de regels en een waardig voorbeeld te geven aan het Surinaamse volk.
Beeld: Sociale media
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com