Rijke Surinamers leven langer, beter en gezonder dan landgenoten zonder voldoende geld

azp ziekenhuis academisch

Ik vind het werkelijk bizar hoe cliché sommige reacties van mijn landgenoten zijn op sociale media.

Naar aanleiding van een interview met een kapitaalkrachtige man in GFC Nieuws Lifestyle, waarin hij aangeeft dat het bezitten van veel geld kan zorgen voor een langer en gezonder leven, regent het weer van die afgezaagde opmerkingen.

“Je kunt met geld geen gezondheid kopen.” Wat een vreemde reactie!

Natuurlijk kun je gezondheid niet letterlijk kopen, maar het bezitten van geld opent wel degelijk deuren naar een betere kwaliteit van leven.

Wat sommige mensen niet lijken te begrijpen, is dat armoede vaak gepaard gaat met chronische stress.

Dag in, dag uit piekeren over hoe je je rekeningen moet betalen of of er genoeg eten op tafel komt, sloopt je zowel mentaal als fysiek.

Die constante stress leidt tot gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en zelfs depressie.

Met geld kun je deze stress aanzienlijk verminderen. Je hebt de zekerheid dat je je basisbehoeften kunt vervullen en je kinderen een betere toekomst kunt bieden.

Daarnaast geeft geld toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg.

Wetenschappelijk onderzoek van University College London (2020) stelt: Rijke mensen leven langer en gezonder.

Op 50-jarige leeftijd hebben de rijksten gemiddeld 9 jaar meer gezonde levensjaren dan de armsten. Ongelijkheid beïnvloedt gezondheidskansen aanzienlijk.

In Suriname, waar de kwaliteit van de gezondheidszorg vaak afhankelijk is van je financiële mogelijkheden, betekent geld dat je toegang hebt tot betere behandelingen, medicijnen, specialisten en zelfs preventieve zorg.

Voeding en beweging spelen ook een grote rol: wie geld heeft, kan gezondere keuzes maken en investeren in een levensstijl die ziekten voorkomt.

Het is kortzichtig om te stellen dat geld niet bijdraagt aan gezondheid.

Natuurlijk is geld geen magische oplossing voor alles, maar het biedt wel de middelen om een leven met minder stress en meer kansen op welzijn te leiden.