Rijke elite in Suriname moe van valse bedel- en donatieverzoeken om arme mensen te helpen

donatie geld

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Delen binnen de kapitaalkrachtige Surinaamse elite gemeenschap en verschillende ondernemers zeggen erg geïrriteerd te raken door een toename van het aantal bedel- en donatieverzoeken van oneerlijke Surinamers die beweren financieel zwakkere mensen te willen helpen.

Aan GFC Nieuws wordt medegedeeld dat de bedelpogingen in Suriname momenteel mogelijk zijn hoogste piek aan het bereiken is.

De mensen die zich bezig houden met het bedelen en zoeken naar geldbronnen zijn veelal uit de middenklasse, zowel vrouwen en mannen.

Ze proberen de indruk te wekken het in financieel opzicht redelijk tot goed te hebben. Ze propageren voor zichzelf dus geen geld nodig te hebben, maar willen zich inzetten om anderen in nood te helpen.

En daarvoor is er veel geld nodig van de zeer kapitaalkrachtigen.

Een Chinese winkelondernemer die zijn zaak heeft aan de Jozef Israëlstraat in het noorden van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo laat aan GFC weten dat hij ‘bijna gek wordt’ van het aantal mensen dat hem belt of bij hem op bezoek komt en smeekt om gelddonaties.

Hij beweert dat hij niet de enige is die steeds wordt lastiggevallen door deze quasi weldoeners.

“Dit zorgt voor veel ergernis bij mij! Tientallen zakenvrienden van mij klagen ook hierover en het is vaak onderwerp van onze gesprekken”.

BEKIJK OOK: Gezond drankje om je beter te laten voelen en mooier te maken steeds populairder

“Zij zijn net als ik al moe geworden van dit bedelgedoe, want ook zij worden soms wel 20 keer per dag gebeld door mensen die geld verlangen voor zogenaamde noodproblemen van sociaal zwakkeren”, moppert de winkelier.

Een andere klager die behoort tot de rijke elite in Suriname en liever anoniem wenst te blijven zegt aan GFC dat zij dit bedelgedrag van de fake hulpverleners kwalificeert als stalking.

Volgens de welgestelde wordt zij net als veel personen binnen haar vriendenkring de laatste tijden hinderlijk benaderd met donatieverzoeken van privépersonen die vaak gebaseerd zijn op leugens.

“Het is gewoon een nieuwe variant van stalking geworden. En het is een money making business. Met de meest doorzichtige smoesjes proberen deze fraudeurs mij geld af te troggelen. Meestal onder het mom dat het gebruikt zal worden voor sociale projecten”.

“Een vaak gehoorde smoes is dat ze geld nodig hebben omdat er dure medicijnen moeten worden gekocht voor een heel ziek persoon”.

“Vaker zijn deze gewetenloze oplichters door de mand gevallen wanneer ik ze om het recept vraag. Dan hoor ik plotsklaps niets meer van ze”.

“Ik weet heel goed dat het geld, in ieder geval een heel groot deel ervan, in hun eigen zakken zou verdwijnen indien ik zou doneren. Ik ben niet gek en laat mij niet pakken”, stelt zij.

De gefortuneerde Surinaamse doet een dringende oproep aan alle potentiële donateurs om extra voorzichtig te zijn met het doen van schenkingen.

Het is volgens haar een wereld vol bedrog omdat er weinig of geen controlemechanismen zijn.

Ze benadrukt echter dat personen die echt in nood zijn zeer zeker moeten worden geholpen.

“Er zijn mensen die echt dringend hulp nodig hebben en die moeten wij niet in de steek laten. Het gaat mij om de misbruikers die een slag willen slaan en gebruik maken van de ellende van anderen”.

“En die groep wordt helaas steeds groter en lastiger”, legt ze tot slot uit.

Foto ter illustratie.