Resultaten ‘Fiscal Space study for health in Suriname’ gepresenteerd

De resultaten van de fiscal space study for health in Suriname die in 2018 werd verricht door de international consultant, health economic, Juan Pablo, werd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en de PAHO gepresenteerd aan belanghebbenden.

De fiscal space study geeft verder ideeën en aanbevelingen voor wat Suriname (het ministerie) kan doen om minder uit te geven aan de gezondheidszorg, zodat er minder zwaar wordt gedrukt op het budget.

Minister Antoine Elias gaf aan dat de fiscale ruimte meer moet worden benut, om extra financiën voor de gezondheidszorg te genereren. Daarbij zei hij dat er meer moet worden geïnvesteerd in de zorg, om te voorkomen dat mensen zoveel zorg nodig hebben. “De beschikbare middelen kunnen effectiever worden ingezet, door mensen gezond te houden in plaats van te betalen voor vermijdbare ziekten en complicaties”, zegt de minister.

De minister ging verder in op hoe de fiscale ruimte beter kan worden benut om extra financiën voor de gezondheidszorg te genereren. Hij stelde dat door herstructurering en reorganisatie het geld anders moet worden uitgegeven, namelijk om mensen gezond te houden in plaats van het betalen voor vermijdbare ziekten en complicaties.

De focus zal gelegd moeten worden op het gezond houden van de samenleving en voorkomen van ziekten. Verder gaf de bewindsman aan dat hervorming nodig is om de zorg te transformeren van reactief naar proactief, ten aanzien van ziektes en complicaties.

Hierbij wordt gedacht aan een nieuw vergoedingssysteem en nieuwe organisatie van de gezondheidszorg met meer nadruk op primaire gezondheidszorg, preventie en multidisciplinaire samenwerking tussen de partners die betrokken zijn in de gezondheidszorg.

Na de verschillende presentaties, alsook de resultaten van de studie was er gelegenheid tot het stellen van vragen door de aanwezigen.

Delen:

Meer nieuws

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:
Scroll Up