Renovatie Nyun Combé begonnen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het startsein gegeven voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat.

De accommodatie, voor Afro-Surinamers uit het binnenland en Inheemsen om rituelen te houden rond het overlijden van hun dierbaren, is de afgelopen decennia slecht onderhouden en verkeerd in deplorabele staat.

Na de benoeming van Verno Prijor vorig jaar als directeur van de pas opgerichte Stichting Nyun Combé (SNC), had de minister hem gevraagd prioriteit te geven aan het verbeteren van de faciliteit.

De renovatie is maandag aangevangen. De minister gaf het beginsignaal, door een deel van een muur van het kantoor te slopen.

In een boodschap tot de aanwezigen zei de bewindsman dat iedereen op elk moment kan worden getroffen door het verscheiden van een dierbare. “Het is ín zulke situaties dat we moeten proberen, de nabestaanden op te vangen in een zo geriefelijk mogelijke omstandigheid, zodat we het verdriet en de problemen die hiermee gepaard gaan kunnen verminderen’’, aldus de minister.

Volgens Prijor zijn de problemen bij Nyun Combé duidelijk zichtbaar.”De locatie ziet er niet bepaald fraai uit. Zo moeten op diverse plekken verrotte planken worden verwijderd, een houtluizen plaag moet worden bestreden, het gebouw moet een groot schilderbeurt krijgen, deuren en ramen moeten worden vervangen en nog veel meer. Ook moet aan de afvoer worden gewerkt, want het loopt bij regenval onder water”, benadrukt de directeur. Hij zegt dat de stichting er alles aan doet om het cultureel erfgoed van Inheemsen en Afro-Surinamers in het Binnenland te conserveren.

Het project zal in fasen worden uitgevoerd. De eerste renovaties zullen verricht worden bij het bestuurskantoor, gevolgd door de centrale keuken. Daarna zal zeker een kamer worden aangepakt. Aan de hand van de beschikbare middelen zullen de overige kamers een voor een aan de beurt komen. De directie hoopt ook het terrein te kunnen laten verbeteren en of verharden.

De werkzaamheden zullen ongeveer 3 maanden duren. De stichting kan door tussenkomst van het ministerie van RO rekenen op een subsidie van het ministerie van Financiën, groot SRD 140.000,-. Daarmee kunnen de eerste renovaties worden bekostigd. De minister is echter ervan overtuigd dat de stichting over genoeg potentie beschikt om zelf aan haar middelen te komen. Uiteindelijk moet de stichting zelfvoorzienend gaan draaien.

Zowel de directie als het bestuur van de stichting heeft veel positieve reacties ontvangen op de aankondiging van de renovatie.

Delen:

Meer nieuws

Ode aan Inheemsen in Palmentuin

GFC NIEUWS- Jaren terug is advies uitgebracht aan de regering voor het plaatsen van een gedenkteken voor de Inheemse mannen, vrouwen en kinderen die tijdens…

Delen:

Dorpen in Para bezorgd over veiligheid

GFC NIEUWS- De Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica kondigt verscherpte en gemeenschappelijke actie aan voor het recht op veiligheid, begaanbare wegen en…

Delen:

Volksgezondheid waarschuwt voor hittegolven

GFC NIEUWS- In navolging van het bericht van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) waarbij zij waarschuwt dat de Caribische landen risico lopen op hittegolven, wil het…

Delen:

Baby geboren met drie hoofden

GFC NIEUWS- Een babymeisje dat geboren is met drie hoofden vanwege een onbekende medische conditie heeft medici verbijsterd in India. Delen:

Delen:

Adviesprijs HI&T per kippenei SRD 1.40

GFC NIEUWS- De adviesprijs van kippenei is door het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vastgesteld op SRD 1.40 per stuk. Delen:

Delen:

ARVAS wil certificering koeltechnici

GFC NIEUWS- De Associatie voor Air-conditioning Refrigeration and Ventilation Association Suriname (ARVAS) bracht vorige week een kennismakingsbezoek aan minister Stephen Tsang van het ministerie van…

Delen:

Viskeuringsinstituut verder geaccrediteerd

GFC NIEUWS- Het Laboratorium van de Stichting Viskeuringsinstituut (VKI) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is sedert 2017 in de branche van…

Delen:

VMS schort acties op met 3 weken

GFC NIEUWS- De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft woensdag tijdens een zeer druk bezochte ledenvergadering besloten om de aangekondigde acties met 3 weken…

Delen:

Schenking drug – en precursoren kit aan KPS

GFC NIEUWS- Het waarnemend hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit (BZC), August van Gobbel, heeft maandag een schenking in ontvangst mogen nemen uit handen van vertegenwoordigers van…

Delen:
Scroll Up