President Chandrikapersad Santokhi kondigde op 1 oktober in zijn jaarrede aan dat Suriname na jaren van financieel-economische en sociaalmaatschappelijke uitdagingen eindelijk de crisis achter zich kan laten.
“Het is belangrijk om niet te vergeten waar we vandaan komen. Ons land bevond zich in een diep dal, zowel financieel, economisch als sociaal,” benadrukte de president, terwijl hij terugblikte op het Herstelprogramma en Herstelplan die direct na zijn aantreden werden ingevoerd.
Volgens de president was het belangrijkste doel van het Herstelplan om de financieel-economische crisis te bezweren. “We kunnen nu stellen dat deze crisis door de genomen maatregelen is overwonnen. Dit schept de voorwaarden voor verdere economische groei,” zei Santokhi.
De president verklaarde dat de regering nu afstapt van het crisisbeleid en overschakelt naar een duurzaam ontwikkelingsbeleid.
Hij wees erop dat naast de financieel-economische stabilisatie, andere belangrijke doelen van het Herstelplan zijn bereikt. “We hebben weer begrotingsdiscipline, economische groei, en het sociaal vangnet is gerealiseerd en regelmatig bijgesteld.”
Daarnaast noemde Santokhi de versterking van overheidsinstituten en de minimalisering van de effecten van de COVID-19-pandemie in Suriname.
Hij onderstreepte ook de herziening van energietarieven in overleg met de vakbonden, met het oog op verlagingen. “Dit zal verlichting brengen voor veel gezinnen in deze uitdagende tijden.”
President Santokhi benadrukte dat de overheidsfinanciën op orde zijn, de inflatie onder controle is en de wisselkoers gestabiliseerd is. “Dit alles vergde veel van zowel de regering als de burgers van dit land, maar we hebben geïnvesteerd in infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg, de agrarische sector, veiligheid en het binnenland.”
De president noemde de versterkte samenwerking met het bedrijfsleven en het gecreëerde investeringsklimaat, dat kansen biedt aan ondernemers, werknemers en investeerders.
Ook memoreerde hij recente akkoorden met de vakbonden, waaronder Ravaksur plus en de veiligheidsbonden, evenals waardevolle gesprekken met de gezondheidsbonden over hun rechtspositie. “Onze zorgmedewerkers vormen de ruggengraat van de samenleving, en hun harde werk moet worden erkend en gewaardeerd.”
Santokhi besloot met een boodschap van optimisme: “We hebben samen de basis gelegd voor een stabiele en duurzame toekomst voor Suriname.”
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com