Regering levert deel government-take in

Op grond van de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten die hebben geresulteerd in de aanvallen van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op Syrië, is er een drastische verhoging geweest van brandstofprijzen op de wereldmarkt. Deze veranderde prijzen wereldwijd hebben als gevolg dat er lokaal een aanpassing is van de brandstofprijs.

Met het oog op de fragiele positie van de herstellende economie in ons land is er een spoedoverleg geweest om de plotselinge piek in de brandstofprijs. In opdracht van president Desiré Bouterse is het ministerie van Financiën nagegaan hoe de samenleving tegemoet te komen.

Bepaald is om een deel van de government-take tijdelijk in te leveren. De prijs van Unleaded, die in eerste instantie SRD 6,77 zou zijn (een verhoging van SRD 0,34 per liter) is vanwege de interventie van de Surinaamse overheid teruggebracht naar een bedrag van SRD 6.60. De Surinaamse overheid komt in met 17 cent voor elke liter Unleaded, omdat bij Unleaded de plotselinge verhoging het hoogst was.

Alhoewel deze aanpassing buiten de invloedssfeer ligt van de Surinaamse Overheid, heeft de regering er alles aan gedaan om het tot een minimum te beperken. De tijdelijke ingreep is bedoeld om de situatie draaglijker te maken voor de Surinaamse burger.

Middels deze verklaring vraagt de minister van van Handel, Industrie en Toerisme, Stephen Tsang, de aandacht van de samenleving. De beleidsman vraagt begrip van de samenleving en haast zich te melden dat de regering er alles aan zal doen om de situatie draaglijk te houden, waarbij tegelijkertijd verantwoord zal worden omgegaan met de schaarse middelen van de overheid.

De prognose is dat de situatie in het Midden-Oosten nog enige tijd kan voortduren, vandaar dat de overheid gemeend heeft om tijdelijk in te grijpen. De regering blijft de ontwikkelingen in het Midden-Oosten op de voet volgen. Het is niet te verwachten dat de situatie in het Midden-Oosten gauw zal normaliseren. We houden er danig rekening mee dat het zelfs kan escaleren, aldus de bewindsman.

De minister doet een oproep aan de Surinaamse gemeenschap om als nooit tevoren zuinig om te gaan met brandstof. Dit zal maken dat de overheid minder hoeft in te komen waardoor er meer geld besteed kan worden aan de ontwikkeling van Suriname.

De nieuwe prijzen zijn 1 liter Unleaded voor SRD 6.60, 1 liter Diesel voor SRD 6.25 en Super Unleaded voor SRD 6.74.(GFC)

Meer nieuws

Man steelt biggetjes uit stal

De politie van Lelydorp heeft de 45-jarige Poniran M. aangehouden voor diefstal van een aantal biggetjes uit een stal aan de Tawajariweg. Na aangifte van…

Vrouw gewond na explosie gascilinder

Een vrouw raakte maandag ernstig gewond nadat een gascilinder explodeerde in haar woning aan de Van Sommelsdijckstraat. De vrouw liep op verschillende delen van haar…

Scroll Up