Reactie HI&T op foambakjes worden uit de handel gehaald

Vol verbazing verneemt het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, (HI&T) de berichtgeving in United News dat door een verzoek van Suresur aan het parlement om in januari 2019 plasticzakken uit de handel te halen, er nu door het ministeriestappen worden ondernomen.

Het proces van beleid op plastic is jarenlang voorbereid door het ministerie van HI&T, en bij het aantreden van minister Tsang in april 2018 versneld opgepakt, in samenwerking met coördinator Milieu van het kabinet van de president en diverse instanties zoals NIMOS.

Ook in Caricomverband, onder andere via de Council for Trade and Economic Development (Coted) is de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan dit onderwerp.

Het beleid op wegwerpplastic behelst veel meer dan het uitbannen van plastic door wetgeving, het gaat juist om een integrale aanpak.

Zo zijn de volgende activiteiten/gesprekken gevoerd:

– Er zijn consultaties gehouden met stakeholders, zoals importeurs, fabrikanten en stakeholders uit de toerismesector.

– Er is rekening gehouden met de werkgelegenheid en opgeslagen voorraden van importeurs en fabrikanten, zodat die geen grote verliezen hoeven te incasseren.

Daarnaast zijn er ook opties besproken om innovatieve methodes te ontwikkelen zoals biologisch afbreekbaar plastic. Men zou eerst de noodzakelijke investeringen in beeld moeten brengen.

Immers, indien je overgaat tot het uitbannen van de wegwerpplastic, dienen er reeds alternatieven te zijn voor de consument en de handel.

– Er is een bewustwordingscampagne voorbereid, die bij de launch zal aangeven hoe verantwoord om te gaan met vuil en wegwerpplastic, aangezien wegwerkplastic voor een langere periode in het milieu blijft en voor overlast zorgt.

– Er zijn gesprekken gevoerd met kunstenaars die kunst maken uit plastic afval, en die bereid zijn om trainingen te verzorgen. Het ministerie heeft toegezegd te ondersteunen met de dependances.

Kortom, het beleid voor uitbannen van wegwerpplastic is reeds lang voorbereid en wordt zorgvuldig in stappen uitgevoerd. In eerste instantie worden de styrofoam bakken aangepakt, vanwege het gezondheidsrisico bij verkeerd gebruik van de foambakken. Hierbij wordt tevens een awareness campagne gelanceerd voor correct gebruik van styrofoam.

Uiteraard heeft de private sector in dit hele traject een belangrijke rol te vervullen. Als onderdeel van de consultaties is ook de heer Glenn Ramdjan van Suresur uitgenodigd als lid van de stuurgroep Clean Suriname, voor een pilot van het ministerie over het scheiden van afval.

“Hoewel wij de activiteiten en het enthousiasme van de heer Ramdjan op het gebied van recycling en awareness toejuichen, betreuren wij het ten zeerste dat hij na de consultatie gelijk een bericht heeft gelanceerd om te doen overkomen alsof hij de trekker is van het project”, haalt het ministerie aan.

“Uitbannen van wegwerpplastic is niet van een enkeling, maar dient door de gehele maatschappij gedragen te worden. Laten we ons focussen op ontwikkeling van het land. Vooruitstrevende ondernemers zijn al overgestapt op het gebruik van afbreekbare plastic en duurzame verpakkingsmaterialen in hun bedrijfsvoering, zoals Torarica en Kirpalani, om slechts enkele te noemen”.

Vele mensen en instanties leveren hun bijdrage en zijn al maanden bezig met het integraal beleid van wegwerpplastic voor Suriname. De claim van 1 private stakeholder op dit gebied zal contraproductief werken op wat het ministerie en de regering willen bereiken. Laten wij het samen doen, alleen zo komen we verder, besluit het ministerie.

Delen:

Meer nieuws

Else Sidoel medewerker van het jaar SVZ

Tijdens de jaarlijks terugkerende verkiezing onder ruim 700 medewerkers van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is Else Sidoel vandaag verkozen tot beste medewerker van het…

Delen:

Verhoging kosten rijbewijs aangehouden

De voorgenomen verhoogde bedragen voor een nieuw rijbewijs, het verlengen daarvan en een duplicaat zijn tot nader order aangehouden, meldt de PR van het Korps…

Delen:

Nationaal kwaliteitsbeleid gelanceerd

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) is namens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) als overheid bezig met de ontwikkeling van een nationaal kwaliteitsbeleid…

Delen:

Minister Samsoedien met ontslag

Naar aanleiding van de recente perikelen rondom de minister van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft de minister vandaag haar portefeuille ter…

Delen:

Mogelijk aanhouding zoon minister Samsoedien

De zoon van minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid (RGB) zal mogelijk worden aangehouden op basis van verdenking van het plegen van…

Delen:

“Peiling NIKOS onbetrouwbaar”

De VHP heeft met de recente NIKOS-peiling een gebrekkige poging gedaan om Martin Schalkwijk uit de kast te halen, luidt de kritiek vanuit de NDP….

Delen:

BOG, PAHO en KPS partners antirookcampagne

Het Bureau Openbare Gezondheidsdienst (BOG) en de Pan American Health Organization (PAHO) zullen vandaag de bewustwordingscampagne ‘Smoko?!….. Nee Mang’ lanceren. Delen:

Delen:

Meer aandacht voor forensisch werkveld

Met de viering van de Forensische dag heeft het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) getracht meer aandacht te creëren voor het Forensisch werkveld. Delen:

Delen:

OWT&C laat afwijkende bouwsels slopen

Het is gebleken dat er waarschijnlijk door onwetendheid van burgers, maar soms ook doelbewust- in afwijking van de verleende bouwvergunning wordt gebouwd op diverse locaties….

Delen:

Dc Collectief bespreekt grond- en bosbeleid

De districtscommissarissen (dc) hebben tijdens het jongste Dc Collectief diepgaand van gedachten gewisseld met de ministers Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling) en Roline Samsoedin (Ruimtelijke Ordening…

Delen:

Minister Tsang ontvangt nieuw bestuur VES

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) had de afgelopen week een kennismakingsgesprek met het nieuw bestuur van de Vereniging van Economisten in…

Delen:

Suriname doet mee aan EXPOCARIBE 2019

Het ministerie van Buitenlandse Handel en Investeringen van de Republiek Cuba, PROCUBA, de Kamer van Koophandel van de Republiek Cuba en de Provinciale Assemblee ‘s…

Delen:

Verhoogde controle door politie Regio Paramaribo

De politie van Regio Paramaribo heeft op zaterdagavond vanwege de handhaving van de openbare orde, veiligheidscontroles gehouden in de verschillende ressorten in hun werkgebied. Delen:

Delen:
Scroll Up