In Atjoni hebben een groep van bijna 200 personen aan de vooravond van de herdenking van de afschaffing van de slavernij fel geprotesteerd tegen de vernietiging van het bos in hun woon- en leefgebied.
De Staat Suriname heeft, zonder inbreng en Informed Consent van de Saamaka-gemeenschappen, grote lappen grond die dwars door hun woon- en leefgebieden lopen, uitgegeven aan concessies.
Door de houtkapactiviteiten van deze concessiehouders, die veelal buitenlandse eigenaren hebben, wordt het bos vernietigd.
Cijfers tonen aan dat sinds 2020 er ongeveer meer dan 20.000 ha aan bos is vernietigd door onder andere Palmera’s Timber N.V.
De maat is vol bij de Saamaka en samen met de Vereniging Saamaka Gemeenschappen (VSG) wordt niet meer passief toegekeken naar deze situatie.
Als de Staat Suriname zich dit gedrag aanmeet, kan de toekomst van ons land en die van de wereld ernstig in gevaar komen.
Mi Matu, Mi Leti
Aangekomen te Atjoni met een tiental boten afkomstig uit de verschillende dorpen langs de Boven-Suriname rivier in het district Sipaliwini, hebben ongeveer 200 Saamaka zich verzameld om te protesteren tegen de houtkapactiviteiten van onder andere Palmera’s Timber N.V.
De Saamaka zijn het wachten op de erkenning van hun grondenrechten zat en de geëmotioneerde groep wil met deze protestdemonstratie in hun gebied een krachtig signaal geven aan de autoriteiten dat zij dit niet meer accepteren.
Met spandoeken en leuzen verzamelden de protestanten zich op de plek waar de weg door Palmera’s Timber N.V. is aangelegd en van waaruit grote trucks beladen met houtblokken elke dag passeren.
De aanleg van de weg is een doorn in het oog van de Saamaka omdat het niet zorgt voor de ontwikkeling van het gebied, maar letterlijk een weg is voor allerlei illegalen die nu toegang hebben tot het woon- en leefgebied van de Saamaka om het bos, het milieu en het water te vernietigen.
Volgens het Saamaka-vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens is in 2007 de Staat Suriname veroordeeld om de collectieve grondenrechten van de Saamaka te eerbiedigen en bij wet vast te leggen.
Ook is het de Staat uitdrukkelijk verboden om zonder Informed Consent van de gemeenschappen concessies uit te geven die in het woon- en leefgebied van de Saamaka liggen.
Toch heeft de Staat deze bepaling naast zich neergelegd en heeft zij aan verschillende bedrijven concessies uitgegeven die nu het bos vernietigen en de gemeenschappen berooid achterlaten.
Erkenning grondenrechten is een vereiste
Reeds jaren wonen de Saamaka in district Sipaliwini en voornamelijk langs de dorpen van de Boven-Suriname rivier.
Dit gebied wordt gekenmerkt door veel maagdelijk bos en een rijke biodiversiteit.
Door de eeuwen heen hebben de Saamaka dankbaar gebruik kunnen maken van alle voordelen die het bos voor het leven biedt en hebben zij in harmonie met het bos de rijke biodiversiteit kunnen behouden.
Daarin komt nu een onaangename verandering omdat de Staat aast op de rijkdommen van het gebied zoals goud en hout, zonder rekening te houden met de Saamaka bevolking die wordt miskend en verdreven uit hun woon- en leefgebieden.
De VSG heeft internationaal aandacht gevraagd voor deze ontstane situatie, waarbij de Staat Suriname concessies uitgeeft in de woon- en leefgebieden van de Saamaka.
De International Land Coalition (ILC) heeft in een rapport in kaart gebracht hoe ernstig de vernietiging van het bos is waar de Saamaka al eeuwen wonen en hoe de collectieve grondenrechten van de Saamaka regelmatig worden miskend en vertrapt door de Staat Suriname.
De VSG heeft ook een tweetal rechtszaken aangespannen tegen de Staat Suriname om via de kantonrechter gedaan te krijgen dat voornamelijk het Saamaka-vonnis wordt uitgevoerd en de grondenrechten van de Saamaka worden erkend.
Tijdens de protestdemonstratie kwam een houttruck beladen met houtblokken langs en de protesterenden maakten van de gelegenheid gebruik om de truck te blokkeren en om de voorouders op te roepen hen te beschermen en deze “organisaties” die het bos vernietigen te stoppen.
Na de protestdemonstratie is een petitie aangeboden aan Districtscommissaris Frits Ndepe Dinge die werd voorgelezen door Tiamba Afonsoewa.
Ook de komende week gaat de VSG verder met actievoeren en zal op woensdag 3 juli ook een petitie aanbieden aan de president van de Republiek Suriname en aan de voorzitter van het parlement.
Het moet nu eindelijk duidelijk zijn voor de huidige en toekomstige beleidsmakers: Mi Matu, Mi Leti!
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com