Project ‘Go Bana’ in Saramacca gelanceerd

Zondag vond de launch plaats van het circulair project Go Bana bij Landgoed Linde’s Lust in het district Saramacca.

In Suriname worden de bananenstammen beschouwd als afval, alleen de vruchten worden geoogst en ten gelde gemaakt. Terwijl de vezel van de bananenstam voor veel doeleinden gebruikt kan worden. In Azie en Afrika wordt al honderden jaren gebruikt gemaakt van de vezel van de bananenstam voor touw, papier, draad, stof etc. Met dit pilotproject wordt de techniek in Suriname gebracht om de vezel te benutten en werkgelegenheid te creeren.

Urgentie van een circulaire economie (ook wel kringloop economie genoemd) is een systeem waarin de herbruikbaarheid van grondstoffen worden gemaximaliseerd. Dit is anders dan het lineaire systeem waarbij overgebleven grondstoffen worden vernietigd.

Het is algemeen bekend dat de mensheid haar best moet doen om de circulariteit van de producten te verbeteren om op deze manier bij te dragen aan een gezonder milieu. Mede om deze reden zijn de Sustainable Development Goals opgesteld door de Verenigde Naties. Dit project sluit dan ook naadloos aan op de Sustainable Development Goals en de 3R: – Reduce – Reuse – Reclycle.

Waarom is het een circulair project?

Bananen stammen zijn in Suriname feitelijk afval voor de boer. De vezel van de bananenstam verwerken we in dit project tot o.a boodschappentassen . Dit zorgt voor de nieuwe werkgelegenheid in Suriname. De boodschappentassen zorgen dat er minder ‘single use plastic tassen’ nodig zijn en aamen werken we dan aan een schoner milieu. Zo is de circel rond: minder afval- meer werkgelegenheid- minder plastic- schoner milieu.

Wat het bedrijf nu doet?

Creatieve en ondernemende vrouwen maken momenteel boodschappentassen van bananenvezel. Zij steunden daarmee de internationale campagne “ say NO to single plastics” in Suriname.

Met de aankoop van deze tassen steunt het project vrouwen die tassen van bananenvezel maken. Nu al zijn vrouwen van Kalebaskreek, Grankreek, Tijgerkreek, Uitkijk en Powakka actief.
We wisselen technieken uit en verfijnen. In Nederland wordt ook onderzocht wat er allemaal nog meer met de vezel kan worden gedaan.

Het bedrijf zoekt meer vrouwen om deze campagne te steunen en ook tassen te maken.

Delen:

Meer nieuws

Buza- minister Marokko in Suriname

Nasser Bourita, de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Marokko heeft een officieel bezoek gebracht aan Suriname. Delen:

Delen:

Productie slordige tahoeproducent stopgezet

Bestuursambtenaren van de afdeling Milieu en Gezondheidsdienst hebben in samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) de productie-activiteiten van een tahoeproducent stopgezet. Delen:

Delen:

LVV pakt lozingen in Saramacca aan

Het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig om diverse lozingen in het district Saramacca aan te pakken. Delen:

Delen:

Concept uitleveringsverdrag Suriname en China

Een Surinaamse delegatie onder leiding van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en een delegatie vanuit China hebben gewerkt aan een concept uitleveringsverdrag voor beide landen….

Delen:

Ode aan Pim de la Parra

Pim de la Parra bracht met productiemaatschappij $corpio lef en bravoure in het Nederlandse filmbedrijf en werd miljonair met Blue Movie. Delen:

Delen:

Jeugdambassadeurs werken aan milieubewustwording

De United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG) jeugdambassadeurs, Sivern Hammen en Charmaine Pansa, willen scholieren bewust maken van de gevolgen van milieuvervuiling. Delen:

Delen:

Nieuw-Aurora krijgt extra stembureau

Uit oriëntatie van de verkiezingswerkgroep Legger in het Boven-Suriname gebied, blijkt dat op Nieuw-Aurora er nog één stembureau moet komen. Delen:

Delen:

LVV werkt aan kadervorming binnen veeteelt

Een groep studenten van de Stichting Polytechnic College Suriname (PTC) van de studierichting Animal Production and Health Assistance (APHA) heeft een bezoek gebracht aan Nickerie….

Delen:
Scroll Up