President India kijkt uit naar intensivering samenwerking Suriname

De president van India, Ram Nath Kovind, uitte in zijn toespraak na de plechtigheden in het presidentieel paleis zijn dankbaarheid aan de president van Suriname, voor de warme manier waarop hij in Suriname is ontvangen. “I could not have begun my state visit in a more special way”, zegt hij over de korte stop bij het Mahatma Ghandi monument op 19 juni.

Kovind geeft aan dat het voor hem een eer is de eerste president te zijn uit India die een bezoek brengt aan Suriname. Hij sprak zijn dankbaarheid uit aan president Bouterse voor de warme manier waarop hij in Suriname is ontvangen.

Suriname en India zijn overeengekomen de bilaterale agenda op het gebied van vooral de economie, cultuur en ontwikkelingspartners uit te breiden. India beloofde haar ondersteuning om de International Solar Alliance (ISA) tot een succes te maken en zich in te zetten om klimaatsverandering te tackelen.

India geeft invulling aan de bilaterale afspraken door 20 miljoen USD ter beschikking te stellen aan Suriname om schone energie te leveren aan 49 dorpen in Suriname. Ook ter ondersteuning van het project van de EBS “Upgrade of Transmission Network Infrastructure” wordt er een bedrag van 27.5 miljoen SRD vrijgemaakt.

Voor de onderhoud van Chetak Helicopters heeft de Export-Import Bank van India een bedrag van 3.5 miljoen USD ter beschikking gesteld. Daarnaast is aangeboden om de jaarlijks beschikbare studiebeurzen te brengen van 40 naar 50.

In de gesprekken tussen de twee landen heeft Suriname haar steun toegezegd aan India om haar te ondersteunen in haar ambitie om een permanent lid te worden van de VN-veiligheidsraad. Bovendien zullen landen elkaar ondersteunen op het gebied van terrorismebestrijding.(GFC)

Meer nieuws

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

QuikScan douane aanleiding CLAD-onderzoek

Op basis van recente ontwikkelingen bij de douanedienst heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in december 2018 een QuickScan laten uitvoeren door een speciaal…

WTO-delegatie bezoekt Suriname

Vanwege de World Trade Organisation (WTO) Trade Policy Review (TPR) heeft een team van deskundigen van het WTO-secretariaat een werkbezoek gebracht aan Suriname.

Arbeid stimuleert klein-ondernemerschap

Volgens de taakstelling van het ministerie van Arbeid is het stimuleren van klein-ondernemerschap een van de manieren om in te spelen op de vraag naar…

Agressieve echtgenoot opgesloten

De 33-jarige Faizel R. is op donderdag 7 februari door de politie van Livorno ingesloten voor bedreiging van zijn echtgenote.

‘Racisme is een Amerikaans probleem’

Redactie GFC Nieuws — “Ja, president Donald Trump is een racist, daar bestaat geen twijfel over. Maar zoals we hebben gezien, gedragen ook Democraten zich…

Scroll Up