President Santokhi houdt toespraak op Internationale Energieconferentie

santokhi in guyana 1

GFC NIEUWSREDACTIE- President Chandrikapersad Santokhi van Suriname heeft de Internationale Energieconferentie, die in buurland Guyana wordt gehouden, toegesproken.

In zijn toespraak gaf president Santokhi de standpunten en perspectieven van Suriname aan.

Volgens de president is de vraag, “hoe maken we die overgang, gebruikmakend van de nieuw ontdekte natuurlijke hulpbronnen, om een solide basis te leggen, voor een meer gediversifieerde economie, voor de komende generaties, waarbij we rekening moeten houden met de volgende uitdagingen, de pandemie, de wereldwijde financiële- en ontwikkelingsrisico’s, de impact van klimaatverandering, en nu ook de dreigende wereldwijde instabiliteit, als gevolg van politieke conflicten.”

“Wat ook van eminent belang is dat we verantwoordelijk moeten zijn in onze aanpak en zeker onze olie- en gasbronnen op een milieuvriendelijke en gezonde manier moeten ontwikkelen. Suriname is een van de zwaar beboste landen in de wereld, dus we weten wat we hebben te beschermen, zo ook onze negatieve carbon uitstoot.

“Olie en ook gasbronnen zijn niet oneindig. We zijn ons ook van bewust dat op een bepaald moment in de niet al te verre toekomst. De vraag naar deze middelen de prijzen zal doen dalen, omdat allerlei heffingen en belastingen duur zullen zijn.

“Evenzo moeten onze samenlevingen investeren in groene energie en het gebruik van deze hernieuwbare energiebronnen bevorderen. Momenteel wordt in Suriname data verzameld om na te gaan als we de wind kunnen gebruiken om energie op te wekken. Dorpen in het binnenland worden nu voorzien van zonnepanelen om te voorzien in hun energiebehoefte.

“Zo is er een samenwerking tussen de overheid en particuliere sector. Lokale ondernemingen worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op gas- en oliegebied, waarbij ze wordt aangegeven wat de vraag zal zijn naar goederen en diensten, zodat ze voorbereidingen kunnen treffen om adequaat hierop te kunnen inspelen.

“Tevens hebben we hebben een concept van “duurzame ontwikkeling buiten onze grenzen” ontworpen, dat in feite functionele samenwerking tussen de buurlanden, Guyana en Brazilië, op vijf gebieden bevordert:
1. infrastructuur,
2. milieu,
3. investeringen,
4. marktuitbreiding en
5. energie.

President Santokhi sprak de hoop uit dat ze erin slagen de landen te ontwikkelen op basis van samenwerking tussen de regering en private sector, waarbij wordt gewerkt volgens de internationaal gestelde standaarden.