President Bouterse: ”inflatie daalt en economie groeit”

President Desiré Delano Bouterse heeft in De Nationale Assemblee gezegd dat de inflatie een neergaande trend vertoont.

In november 2018 was het inflatiecijfer over de afgelopen twaalf (12) maanden 5,5% en dit is gunstig ten opzichte van een jaar geleden. Het inflatiecijfer was toen 9,2%. In vergelijking met november 2016, was het inflatiecijfer 57%. Het jaargemiddelde van de inflatie in 2018 zal naar schatting op 7% uitkomen, tegenover 22% in 2017.

Het staatshoofd ging verder in op vragen die onder meer gesteld zijn over het financieel beleid.

“Uit de cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek, die in oktober 2018 zijn uitgegeven, is gebleken dat in 2017 er een keerpunt kwam ten opzichte van de negatieve economische groei in 2015 en 2016. We zien dan een lichte positieve toename van het BBP.

In 2015 was de groei -3,4% en het BBP SRD 16.357 miljoen; in 2016 was de groei -5,6% en het BBP in dat jaar was SRD 19.720 miljoen en in 2017 was de groei 1,7%, hetgeen gelijk was met een BBP van SRD 22.978 miljoen”, aldus president Bouterse.

Diverse indicatoren uit de mijnbouw en niet-mijnbouwsectoren geven aan dat de positieve groei van onze economie in 2018 verder gaat.

De voorlopig beschikbare cijfers van de sectoren visserij, landbouw en veeteelt, constructie en hotel en restaurants, wettigen de conclusie van een groei van rond 10%.

De cijfers in de mijnbouwsector rechtvaardigen de conclusie dat er bij deze sector sprake zal zijn van een groei van circa 8,5%. Het ABS zal de BBP-cijfers voor 2018 in de tweede helft van dit jaar bekendmaken.

Het staatshoofd zei ook ingenomen te zijn met het feit dat onze exporten toenemen en dat dit niet alleen voor de mijnbouwsector geldt, maar ook voor andere sectoren. Zo blijkt dat de exporten in de eerste drie kwartalen van 2018, 5% boven de vergelijkbare periode in 2017 liggen.

Delen:

Meer nieuws

Kwestie geldzending naar volgende fase

Al langere tijd ervaart Suriname de nadelige gevolgen van de stopzetting van de reguliere geldzendingen, nadat in april vorig jaar euro 19,5 miljoen door het…

Delen:

Garantiefonds focust op unbankables

In De Nationale Assemblee is er een aanvang gemaakt met de behandeling van de ontwerpwetten “Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting” en “Wet Nationaal Woningbouwfonds”. Delen:

Delen:

Zandgedeelte Zwartbontstraat te Reeberg afgesloten

In opdracht van districtscommissaris Audrey Hankers mogen zandconcessionarissen die vrachttransporten doen over de Zwartbontstraat te Reeberg in het bestuursressort Zuid – Oost Wanica dit vanaf…

Delen:

10% groei aantal deelnemers AVD

Dit jaar is er een 10% groei in het aantal deelnemers aan de Avond Vierdaagse (AVD), hetgeen betekent dat er dit jaar meer dan 5000…

Delen:

Man kapt ex-vrouw

De 37-jarige Dew R. heeft zijn 35-jarige ex-vrouw Arti woensdagmorgen ernstige kapverwondingen toegebracht. Delen:

Delen:

Politie pakt overlastbezorgende sekswerkers aan

De politie van regio Paramaribo heeft zaterdagnacht opgetreden tegen commerciële sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat) en de…

Delen:

Suriname en Ghana intensiveren band

Minister Yldiz Pollack – Beighle heeft in Ghana vier Memoranda of Understanding (MoU’s) met de regering van dit land ondertekend. Delen:

Delen:

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:
Scroll Up