President Bouterse decoreert 96 burgers in verband met Marrondag

In verband met de herdenking van de dag der Marrons op 10 oktober heeft president Desire Bouterse 96 burgers van Marron afkomst gedecoreerd voor bewezen diensten. Deze plechtigheid vond maandag plaats in de Congreshal.

Het staatshoofd maakte gebruik van deze gelegenheid om de geschiedenis van het koloniale tijdperk van Suriname de revue te laten passeren. In dit tijdperk kwam onder meer slavenarbeid voor. Deze periode staat ook bekend als een tijd van verzet tegen het heersende systeem van onderdrukking, uitbuiting en onrecht. Dit verzet kwam van de tot slaaf gemaakten en de weggelopen slaven oftewel Marrons.

“Laten we ons bewust zijn van hoeveel onrecht de voorouders van de huidige Surinamers hebben moeten ervaren. Maar laten wij niet stilstaan en achteruit blijven kijken. Laten wij met elkaar de moed opbrengen om samen te werken aan een mooie toekomst van ons land, ons Suriname”, aldus de regeringsleider.

Hij deed verder de oproep om Suriname goed uit te dragen en het besef te hebben dat wij de overblijfselen van het Nederlands kolonialisme van “in hokjes denken” achterwege moeten laten. Een visie waar er sinds het jubileumjaar 2013 aan gewerkt wordt onder leiding van de Nationale Commissie ter Herdenking van het jubileumjaar van 145 jaar Hindoestaanse Immigratie, 155 jaar Keti Koti, 165 jaar Chinese Immigratie en de herdenking van de Dag der Marrons.

President Bouterse bleef stil staan bij de bijzondere bijdrage van vele Surinamers van Marron afkomst. Zij hebben Suriname op een positieve manier uitgedragen op vele gebieden zoals op educatie, sport en sociaal gebied.

Een aantal van de gedecoreerden was zichtbaar verrast met hun onderscheiding. Onder de gedecoreerden bevonden zich onder andere: Cyriel Lamesi, Asoiti Paulus, Abiteng Paul, Jozefzoon Grasella, Erna Aviankoi, Miquel van Assen, Paul Abena, Celcius Waterberg, Edgar Dikan, Ronny Asabina en Martin Misiedjan.

Meer nieuws

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

QuikScan douane aanleiding CLAD-onderzoek

Op basis van recente ontwikkelingen bij de douanedienst heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in december 2018 een QuickScan laten uitvoeren door een speciaal…

WTO-delegatie bezoekt Suriname

Vanwege de World Trade Organisation (WTO) Trade Policy Review (TPR) heeft een team van deskundigen van het WTO-secretariaat een werkbezoek gebracht aan Suriname.

Arbeid stimuleert klein-ondernemerschap

Volgens de taakstelling van het ministerie van Arbeid is het stimuleren van klein-ondernemerschap een van de manieren om in te spelen op de vraag naar…

Agressieve echtgenoot opgesloten

De 33-jarige Faizel R. is op donderdag 7 februari door de politie van Livorno ingesloten voor bedreiging van zijn echtgenote.

‘Racisme is een Amerikaans probleem’

Redactie GFC Nieuws — “Ja, president Donald Trump is een racist, daar bestaat geen twijfel over. Maar zoals we hebben gezien, gedragen ook Democraten zich…

Scroll Up