INGEZONDEN – Je zou zeggen dat het kokos project van Pomeroon in Coronie duidelijk maakt dat de President en zijn omgeving absoluut niets hebben begrepen van hoe ons land te ontwikkelen.
De manier waarop de zaak wordt aangepakt is in elk geval niet de manier die door de PALU wordt voorgestaan. Ontwikkeling hoort namelijk samen en in overleg te gebeuren met de mensen waar t om gaat.
In de kwestie van het zogenaamde Pomeroon kokosproject in Coronie klopt daar al vanaf het begin niets van. Het ziet er naar uit dat het hier weer gaat om misleiding waar een ander motief achter zit.
Zo vertaalt PALU-voorzitter Jim Hok deze hele Pomeroon-kwestie. Maar ook de Coronianen zijn er klaar mee.
Wereldwonderen
Eigenlijk was er in Coronie al vanaf het begin achterdocht en weerstand tegen Pomeroon. Immers, wie gaat nou een kokosproject van duizenden hectaren opzetten waar zogenaamd 100 Coronianen werk zullen vinden, zonder dat met die Coronianen vooraf hierover is gesproken.
Bij de groundbreaking in september 2023 waar symbolisch een paar kokosplanten in de grond zijn gezet kwamen noch de President, noch de minister van LVV er dan ook echt uit om uit te leggen waar het voordeel voor Coronie zou zitten.
Ook kon niemand verklaren hoe In Suriname 1000 hectare grond wordt uitgegeven, uit te breiden naar 5000 ha.
En dat terwijl het moederbedrijf in Guyana kennelijk 280 hectare kokos beplant en aan 50 mensen werkgelegenheid biedt.
En dan prijzen de President en de minister van LVV het bedrijf de hemel in en verwachten zij wereldwonderen voor Coronie? Wat gebeurt er hier eigenlijk, kan je je dan afvragen?
Milieueffecten?
Een ander punt van zorg vanuit de PALU is dat de regering zich allang niet meer schijnt te storen aan bestaande regels.
Is het namelijk niet standaard dat een dergelijk groot stuk grond niet wordt uitgegeven alvorens een studie door NIMOS is goedgekeurd over de effecten die kunnen optreden bij uitvoering van het project? Bestaat die studie? Bestaat er wel een bedrijfsplan?
Vanuit Coronie zelf is hierover de alarmbel al geluid. Men maakt zich duidelijk zorgen over de gevolgen voor de planters in Coronie wanneer dit bedrijf voor zijn eigen belang zal ingrijpen in het niveau van het zwampwater.
De vorige week zijn de Coronianen tot actie overgegaan door de weg te barricaderen ter hoogte van Johanna Maria, richting Burnside.
Zij zien in de uitgevoerde werkzaamheden voor dit project de oorzaak dat het overtollig zwampwater niet meer vrijelijk naar zee kan stromen. Daardoor zijn de afgelopen weken huizen en percelen ten zuiden van de Oostwestverbinding ondergelopen.
Niemand is zo dom
Gegeven het ontstane inzicht rondom de handelingen van minister Bibis en zijn wens om OAS-voorzitter te worden moeten we het regeringsbeleid nadrukkelijk anders gaan beoordelen.
In het begin van deze regeerperiode kon nog worden gedacht dat de President en zijn regering ‘fouten’ maakten of zaken ‘verkeerd’ beoordeelden, zoals New Surfin nv, Ambassade in Jeruzalem, Pan American woningbouwproject etc. etc., Nu moeten we ervan uitgaan dat waarschijnlijk elke actie goed is doorgedacht.
Zaken terugdraaien
Dat brengt ons tot de slotsom dat het geen verkeerde poging is om ontwikkeling te brengen in en voor Coronie. In 2024 kan niemand zo dom zijn.
Het lijkt er eerder op dat het Pomeroon kokosproject zeer waarschijnlijk gewoon een manier is voor iemand om zich 5000 hectare grond van Coronie toe te eigenen.
PALU-voorzitter Jim Hok zegt dat als het aan de PALU ligt zullen al dit soort malversaties te zijner tijd worden teruggedraaid. Daar kan men op rekenen!
Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud