In een interview met GFC Nieuws verklaart een psychologe uit Amsterdam, Nederland, dat ook Surinaamse politieke partijen of hun leiders die vaker in het nieuws zijn, een grotere voorkeur kunnen krijgen van kiesgerechtigden.
Dit fenomeen kan volgens haar worden toegeschreven aan verschillende psychologische aspecten die een rol spelen in de manier waarop mensen beslissingen nemen.
“Mensen hebben de neiging om vertrouwdheid te associëren met betrouwbaarheid en competentie. Dit heet het ‘bekendheidseffect’ of ‘mere-exposure effect’.
Wanneer kiezers voortdurend dezelfde partijen en leiders in de serieuze media zien, gaan ze deze als meer vertrouwd en daardoor betrouwbaarder beschouwen, ongeacht de inhoud van de berichtgeving.”
Daarnaast wijst de deskundige verbonden aan het KIVC op de rol van de ‘availability heuristic’.
“Dit is een mentale strategie waarbij mensen de waarschijnlijkheid van gebeurtenissen beoordelen op basis van hoe gemakkelijk ze voorbeelden kunnen oproepen.
Als een politicus vaak in het nieuws komt, lijkt die persoon prominenter en invloedrijker, waardoor kiezers kunnen denken dat deze politicus meer kans maakt om succesvol te zijn.”
De Nederlandse expert wijst op het belang van media-aandacht in verkiezingscampagnes
“Media-aandacht kan bijdragen aan de zichtbaarheid en het imago van een politieke partij. Partijen die goed zijn in het genereren van nieuwswaardige gebeurtenissen krijgen meer gratis publiciteit, wat kan leiden tot een grotere publieke steun.”
Dit fenomeen toont het groot belang van strategische communicatie en mediaplanning in het politieke landschap.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com