Poging tot spionage via cyberaanval op Surinaamse overheidsservers

spion maffia moord misdaad crimineel onderwereld roof rover

De cyberaanval op de Surinaamse overheidswebsite, die twee weken geleden plaatsvond, heeft aan het licht gebracht dat er geprobeerd is malware te installeren op de overheidsservers. Deze malware was bedoeld voor spionage.

Volgens Previen Ramadhin, directeur van e-Gov, hebben buitenlandse inlichtingendiensten hierover een schrijven gestuurd naar Suriname.

Er wordt een verband gelegd met China, waarbij het vermoeden bestaat dat de verantwoordelijke groep gelieerd is aan de Chinese overheid, zo meldt hij aan ABC.

Ramadhin benadrukt dat de vermoedens niet gestaafd kunnen worden, maar dat er duidelijke indicaties zijn van betrokkenheid. De cyberaanval bestond uit twee soorten aanvallen:

DDoS-aanval (Distributed Denial of Service): Deze aanval had tot doel de overheidswebsite plat te leggen door een overweldigend aantal verzoeken te sturen, waardoor de server overbelast raakte en de website onbereikbaar werd voor normale gebruikers.

Poging tot Installatie van Malware: Al in februari is geprobeerd malware te installeren op de overheidsservers. Deze malware was bedoeld voor spionage, en de digitale adressen van waaruit deze pogingen werden ondernomen, zijn inmiddels geblokkeerd.

Alle diensten op het netwerk zijn inmiddels genormaliseerd, met uitzondering van het PSA-systeem (Personen van Surinaamse Afkomst) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit systeem wordt gebruikt door mensen van Surinaamse afkomst om documentatie te regelen voor reizen naar Suriname.

De ontdekking van de cyberaanval en de poging tot installatie van malware benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking op het gebied van cybersecurity. Buitenlandse inlichtingendiensten hebben Suriname op de hoogte gebracht van de dreiging, wat heeft bijgedragen aan de tijdige identificatie en blokkering van de kwaadaardige activiteiten.

De Surinaamse overheid blijft zich inzetten om de veiligheid van haar digitale infrastructuur te waarborgen. Er zijn extra voorzorgsmaatregelen getroffen om toekomstige aanvallen te voorkomen en de continuïteit van overheidsdiensten te waarborgen. Burgers worden aangemoedigd om waakzaam te blijven en verdachte activiteiten te melden.