Platform ISOS zet zich in voor het verminderen van armoede onder mensen met een speciale hulpvraag in Suriname.
Door laagdrempelig in gesprek te gaan, creëert het platform een vangnet waarin niemand tussen wal en schip valt.
Dit voorkomt dat kleine problemen uitgroeien tot grote zorgen.
Op 17 oktober 1992 riep de Verenigde Naties de “Internationale Dag voor de uitroeiing van de Armoede” in het leven.
Om armoede in Suriname effectief aan te pakken, biedt Platform ISOS landelijke programma’s met trainingen en cursussen voor kwetsbare groepen, gericht op het vergroten van hun bestaanszekerheid.
Personen met een speciale hulpvraag lopen een groter risico op armoede.
Structurele drempels, zoals beperkte toegang tot werk, sociale uitsluiting en complexere toegang tot rechten, maken het moeilijk voor hen om hun levenskwaliteit te verbeteren.
Een recent voorbeeld is een alleenstaande moeder met een beperking, die haar baan verloor en snel in armoede terechtkwam.
Ook vormen de wettelijke criteria voor financiële ondersteuning vaak een obstakel.
Platform ISOS richt zich op drie belangrijke terreinen om armoede te bestrijden.
Het bevordert werkgelegenheid door trainingen aan te bieden en ervoor te zorgen dat deze mensen in aanmerking komen voor werk, zodat ze economisch zelfstandig kunnen worden.
Daarnaast zet het zich in voor betaalbaar zorgvervoer, zodat de doelgroep eenvoudig naar school, werk of de dokter kan gaan.
Tot slot streeft het naar inclusief onderwijs, waarbij kinderen met een beperking de kans krijgen om regulier onderwijs te volgen.
Het Kabinet van de Vicepresident ondersteunt de inspanningen van Platform ISOS, gezien de structurele en duurzame oplossingen die bijdragen aan de stabiliteit van het land.
“We willen niet wachten tot mensen vastlopen, maar hen tijdig ondersteunen,” aldus Nancy Leetz-Nathoenie, Commissaris Communicatie & Voorlichting van het Platform ISOS.Â
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com