Plastic bakjes en flessen: slecht voor je libido?

Mannen en vrouwen krijgen zin in seks dankzij het hormoon testosteron. Wanneer er te weinig van dit hormoon in je lichaam circuleert, neemt ook de zin in seks (het libido) af – onder andere.

Het hormoon beïnvloedt ook de spiergroei (vandaar dat sporters die sterker of groter willen worden, zich hiermee inspuiten).

vrouw-lustMensen met meer testosteron krijgen dan ook dikkere en meer geprononceerde spieren (daarom zijn mannen gespierder dan vrouwen).

Afname

Het hormoon kan door verschillende oorzaken afnemen; de leeftijd is daar een van. Maar ook wat je met je voeding naar binnen krijgt, kan een rol spelen.

Onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat een stof die veel in onze huishoudens voorkomt, kan zorgen voor een daling van ons testosteron. Het gaat om de stof Bisfenol A (BPA), die veel wordt gebruikt bij het maken van kunststoffen.

Het zit onder andere aan de binnenkant van verpakkingen van blik of karton, in speelgoed en in het plastic van flessen voor babyvoeding, plastic lepels en vorken, opslagtanks voor drinkwater, en in bakjes waarin voedsel wordt opgewarmd in de magnetron.

Kassabonnen en plastic bakjes

‘Alles wijst erop dat BPA de hormoonhuishouding verstoort’

BPA zit zelfs op thermisch papier, waarop kassabonnen worden afgedrukt.

Alles waar BPA in zit, geeft de stof af aan datgene waar het mee in aanraking komt. Kassamedewerkers blijken bijvoorbeeld veel BPA in hun lichaam te hebben, doordat het vanaf de kassabonnen via de huid het lichaam binnendringt.

Voedsel dat in plastic bakjes wordt bewaard, neemt BPA op. Vloeistoffen in kunststof containers (waterflessen, watertanks, frisdrank, spijsoliën) worden met de stof besmet.

Wanneer BPA in ons lichaam zit, verstoort het ons hormoonsysteem omdat het zich gedraagt als het geslachtshormoon oestrogeen.

Gevolgen BPA

Bisfenol A richt op verschillende manieren schade aan in ons lichaam. Sterker nog – de stof is zo slecht dat kleine hoeveelheden al flinke schade kunnen aanrichten.
De wetenschapswebsite JAMA plaatste een artikel dat een link legt tussen meer BPA in het lichaam en obesitas. 

Gezondetips.nl noemt als gezondheidsrisico’s:

 • Hyperactiviteit, concentratieproblemen en agressie
 • Toename van vetweefsel, verstoring van de stofwisseling; kans op obesitas en diabetes
 • Verhoogd risico op hartziekten
 • Verminderd immuunsysteem
 • Voortijdige pubertijd
 • Onvruchtbaarheid
 • Groei van borstklieren bij mannen en vrouwen
 • Verstoorde menstruatiecyclus
 • Problemen met de eierstokken
 • Kans op borstkanker en baarmoederhalskanker
 • Kans op een vergrote prostaat en prostaatkanker
 • Verminderde spermaproductie
 • Kans op teelbalkanker
 • Schade aan de lever
 • Irriterend voor de ogen, huid en luchtwegen en
 • Kan astma bij kinderen veroorzaken

Gevolgen voor testosteron

Japanse onderzoekers zagen dat BPA in het bloed de hoeveelheid testosteron doet afnemen.

Zoals wel vaker in de wetenschap, zegt een ander onderzoek juist dat BPA het testosteron laat stijgen. Dit zou komen omdat BPA werkt als een antiandrogeen: het blokkeert de werking van testosteron in het lichaam.

Bewaar dranken en eetbare oliën in glas, niet in plastic, en warm geen voedsel op in plastic bakjes

Ons lijf zou daarop reageren door meer testosteron aan te maken, om de antiandrogene werking van BPA tegen te gaan, denken Amerikaanse wetenschappers.

Kan geen kwaad, zegt fabrikant

Het zou gaan om een kleine stijging en dat hoeft geen problemen op te leveren, omdat het testosterongehalte sowieso varieert gedurende de dag, zegt Steven G. Hentges.

Europees Milieu Agentschap: Gezondheidsrisico’s Bisfenol A (BPA) ontkend door industrie

Hij is als wetenschapper verbonden aan de kunststoffabrikant Polycarbonate/BPA Global Group of the American Chemistry Council, die – uiteraard – zegt dat BPA veilig is. 

Geen risico

Andere wetenschappers willen geen enkel risico nemen. “Alles wijst erop dat BPA de hormoonhuishouding verstoort”, zegt hoogleraar Robin Whyatt; “de invloed op testosteronniveaus is zorgwekkend.”

En Sonya Lunder van de Environmental Working Group, een Amerikaanse nonprofit organisatie die milieuonderzoek doet, zegt dat alle onderzoek laat zien dat het noodzakelijk is dat iedereen veel minder wordt blootgesteld aan BPA.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen door veel minder gebruik te maken van kunststof om voeding en drank in op te slaan,  vooral geen voedsel op te warmen in plastic bakjes en te vragen om BPA-vrije producten.

Meer wetenschapsnieuws

Nieuw ontdekte wespsoort heeft monsterangel

Finse wetenschappers hebben in een gebied tussen het Andesgebergte en het Amazoneregenwoud een nieuwe soort wesp gevonden waarvan de angel “op een wreed wapen lijkt”….

Geboorte planeet vastgelegd op foto

Astronomen hebben met een instrument van de gigantische VLT-telescoop in Chili een spectaculaire momentopname gemaakt van de planeetvorming rond de dwergster PDS 70. Dit heeft…

Scroll Up