PL-leider waarschuwt voor kapitaalcoup binnen VHP onder leiding van president Santokhi

PL

In een scherp betoog vol politieke lading en historische verwijzingen heeft de voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) aan de noodklok getrokken over wat hij noemt een “kapitaalcoup” binnen de VHP.

Volgens PL-leider Paul Somohardjo is de huidige partijstructuur van de VHP onder president Chan Santokhi volledig overgenomen door invloedrijke geldbelangen die volgens hem Suriname op een gevaarlijk pad brengen.

“Wat we vandaag meemaken, is een herhaling van de geschiedenis,” verklaart de voorzitter aan GFC Nieuws.

“In de tijd van wijlen VHP-voorzitter Jaggernath Lachmon was er ook een poging van een groep kapitalisten onder leiding van Dilip Sardjoe en Atta Mungra om de partij over te nemen. Lachmon heeft toen de rijen gesloten, alle kapitalisten de deur gewezen, en wat deed die groep? Ze richtten de BVD op.”

De PL-leider verwijst onder meer naar de bouw van de Wijdenboschbrug. “Bij dat project werd de prijs opgevoerd met maar liefst 100 miljoen Amerikaanse dollar zodat er geld onder tafel geschoven kon worden voor de afvallige kapitalisten.

De aannemer Ballast Nedam heeft later zelf toegegeven dat er sprake was van forse steekpenningen. Zulke praktijken zien we niet alleen in Suriname, maar ook in landen als Brazilië en Argentinië, waar zelfs staatshoofden zich moesten verantwoorden voor corruptie,” stelt Somohardjo.

Volgens hem dreigt de VHP opnieuw ten onder te gaan aan dezelfde krachten, nu het grote geld zich via politieke invloed toegang verschaft tot miljoenencontracten.

“De president lijkt gebonden met handen en voeten. De invloed van het kapitaal binnen de VHP is zo sterk, dat zelfs geluiden van topfiguren zoals minister Krishna Mathoera, Asis Gajadien en Mahinder Jogi genegeerd worden. Waarom? Omdat geld de boventoon voert.”

Somohardjo noemt verschillende voorbeelden die volgens hem aantonen hoe het grote geld de dienst uitmaakt.

Zo wijst hij op de gunning van de weg tussen Nickerie en Apoera aan een ondernemer Ramadhin voor ruim 43 miljoen dollar, terwijl aannemer Baitali dezelfde klus voor slechts 15 miljoen wilde klaren.

“Dat is een verschil van 28 miljoen dollar. Geld dat rechtstreeks uit de staatskas verdwijnt.”

Ook het verkavelingsproject in Jarikaba ter waarde van meer dan 18 miljoen Amerikaanse dollar werd volgens hem zonder openbare aanbesteding gegund aan het bedrijf Kuldipsingh.

“Zelfs de rechter moest eraan te pas komen om de staat terug te fluiten. De wet werd met voeten getreden en dat mag niet ongemerkt blijven.”

De politicus noemt ook de recente blokkade van een casinowet als teken dat het kapitaal zelfs de wetgevende macht manipuleert. “Er is geen quorum omdat bepaalde krachten dat verhinderen. Alles draait om de belangen van een kleine, rijke elite.”

De terugkeer van olieondernemer Roy Boedhoe op het politieke podium in Nickerie is volgens de PL-leider symbolisch.

“Dat zegt veel. De kapitalisten ruiken geld. Met de verwachte inkomsten uit de olie-industrie, naar schatting 200 miljoen Amerikaanse dollar per maand, willen zij de macht grijpen om zoveel mogelijk daarvan in eigen zak te steken. Het gaat hen niet om het volk. Het gaat om hebzucht.”

De leider benadrukt dat zijn partij geen vijand is van de VHP, maar wel van het grote geld dat de partij in zijn greep heeft.

“De VHP was een partij van principes, van verbroedering, van opoffering. Dat heeft Lachmon ons geleerd. Hij stelde ooit zelfs Jules Sedney voor als premier omwille van het landsbelang en paste verbroederingspolitiek toe door NPS-leider Johan Adolf Pengel te steunen in Saramacca.”

Hij roept VHP-leden op om hun trots te bewaren, maar ook een duidelijk signaal af te geven. “Plaats uw vlaggen, toon uw verbondenheid met de partij, maar blijf op de verkiezingsdag thuis.

Ik zeg niet dat u op de PL moet stemmen of op een andere partij. Ik zeg enkel: stem niet op het kapitaal. Door niet te stemmen breekt u de macht van het geld.”

Tot slot laat de PL-voorzitter weten dat indien zijn partij aan de macht komt, eerlijke VHP-leden niet vergeten zullen worden. “Wij zijn niet tegen u. Wij zijn tegen hen die u misbruiken.

Het gaat ons om herstel van eerlijke politiek, gebaseerd op vertrouwen, zoals de naam Pertjajah Luhur al aangeeft. Samen kunnen we het tij keren.”

Met deze verklaring is het politieke debat in aanloop naar de verkiezingen nog scherper geworden. Wat de gevolgen zullen zijn van deze oproep en de stevige aantijgingen richting de VHP-leiding, zal de tijd moeten uitwijzen.

Maar dat de strijd tussen principes en kapitaal is losgebarsten staat buiten kijf.