PL blikt terug op leerzame Pemuda Jongerencongres

De Jongerenraad van de Pertjajah Luhur (PL) blikt terug op een zeer leerzame eerste editie van haar Pemuda Festival. Het festival zaterdag omvatte drie activiteiten: een cook-out, een ondernemingsbeurs en een congres. Het doel van het congres was om jongeren in het algemeen en in het bijzonder PL-jongeren een forum te bieden om bepaalde maatschappelijke vraagstukken te beschouwen en te bediscussiëren.

“Een forum, waarbij de kijk van de jongeren over de samenleving wordt verruimd door met elkaar van gedachten te wisselen”, sprak Jongerenraadvoorzitter Richard Chan Jon Chu de aanwezigen toe. De jongeren hebben tijdens het congres erg veel mogen opsteken van twee inleiders, met name macro-econoom Steven Debipersad en econoom tevens ondernemer Guillermo Samson.

Debipersad verzorgde een inleiding met als thema “Succesvol ondernemen uit de crisis”. Hij bemoedigde de jongeren om in deze moeilijke financiële tijd de moed niet op te geven, maar juist kansen te creëren, onder meer door een eigen onderneming te starten.

De econoom gaf hen daarbij een aantal kneepjes en tips mee. Debipersad sprak onder meer over het percentage nieuwe ondernemingen dat elk jaar in Nederland wordt opgestart, waarvan ruim een vijfde deel duurzaam – en dus blijvend – is. In tegenstelling tot Nederland bevat Suriname op dit stuk geen gedetailleerde cijfers, maar voor de inleider zijn dergelijke cijfers juist belangrijk.

Samson verzorgde een inleiding met als thema Leiderschap en Management. “Hoe het niet moet, zien we dagelijks wel hier in Suriname. Hoe het zou moeten, daar zijn er boeken over geschreven door wetenschappers”, sprak de inleider. Hij noemde leiderschap op macroniveau (regering), mesoniveau (bedrijven) en microniveau (gezinnen).

Ook ging hij in op het belang van leiderschap en het verschil tussen leiders en managers. Samson ging specifiek in op leiderschap binnen een land. De leiders die leiding geven zijn professionals, zoals ministers die als professionals leiding geven aan ambtenaren. “Leiderschap heeft in Suriname de afgelopen jaren, en zeker de afgelopen acht jaren, donkere kanten gehad”, luidde een van de uitspraken van Samson tijdens het congres.

Tijdens de eerste editie van het Pemuda Festival werd het bestuur van de Jongerenraad aan het publiek gepresenteerd. Darryl Atmodimedjo (ondervoorzitter), Caitlin Karta (secretaris), Dimitri Tamsiran (eerste penningmeester), Damian Soleman, Allessandro Nasmali, Debbie Comvalius en Dwight Fong Tin Joen maken naast Chan Jon Chu deel uit van het bestuur van de Jongerenraad.

Meer nieuws

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

QuikScan douane aanleiding CLAD-onderzoek

Op basis van recente ontwikkelingen bij de douanedienst heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in december 2018 een QuickScan laten uitvoeren door een speciaal…

WTO-delegatie bezoekt Suriname

Vanwege de World Trade Organisation (WTO) Trade Policy Review (TPR) heeft een team van deskundigen van het WTO-secretariaat een werkbezoek gebracht aan Suriname.

Arbeid stimuleert klein-ondernemerschap

Volgens de taakstelling van het ministerie van Arbeid is het stimuleren van klein-ondernemerschap een van de manieren om in te spelen op de vraag naar…

Agressieve echtgenoot opgesloten

De 33-jarige Faizel R. is op donderdag 7 februari door de politie van Livorno ingesloten voor bedreiging van zijn echtgenote.

‘Racisme is een Amerikaans probleem’

Redactie GFC Nieuws — “Ja, president Donald Trump is een racist, daar bestaat geen twijfel over. Maar zoals we hebben gezien, gedragen ook Democraten zich…

Scroll Up