Petitie tegen verkoop Surinaams grondgebied aan China

Bauxietproject

Een groep bezorgde burgers heeft een online petitie gelanceerd waarin zij president Chan Santokhi oproepen om de grootschalige verkoop van Surinaams grondgebied aan buitenlandse entiteiten, met name China, te stoppen.

De initiatiefnemers vrezen dat deze verkopen de soevereiniteit van Suriname ondermijnen en negatieve gevolgen kunnen hebben voor de lokale bevolking en het milieu.

Een projectgebied van 280.000 hectare, 15 keer zo groot als Paramaribo wordt door de regering toegewezen aan het buitenlandse bedrijf Chinalco, zonder de verplichte instemming van de inheemse gemeenschappen van Apoera, Washabo, Section en Sand Landing.

Dit is een directe schending van onze internationale verplichtingen, nationale wetten en de rechten van onze burgers.

De feiten op een rij:

1. UNDRIP (2007): Suriname heeft zich verplicht aan het principe van vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming (FPIC) voor activiteiten op inheems grondgebied.

2. Milieuraamwet 2020: Deze wet vereist dat FPIC wordt toegepast bij beslissingen over inheems leefgebied.

3. Grondwet en presidentiële eed: Onze president heeft gezworen het grondgebied en de rechten van álle Surinamers te beschermen.

Toch vraagt president Santhoki het parlement om Chinalco grootschalig grondgebied te geven, zonder instemming van de getroffen gemeenschappen en met ernstige gevolgen voor hun rechten, autonomie en leefomgeving.

Een dringende oproep aan president Santhoki: Wij roepen u op om uw eed na te komen en op te komen voor de rechten van de inheemse gemeenschappen van Apoera, Washabo, Section en Sand Landing. Dit project mag niet doorgaan zonder respect voor de wetten en normen van ons land. Trek deze brief onmiddelijk in!

De petitie benadrukt dat het behoud van Surinaams grondgebied essentieel is voor de toekomstige generaties en roept de regering op om transparanter te zijn over dergelijke transacties.

Daarnaast vragen de ondertekenaars om een herziening van het beleid met betrekking tot buitenlandse investeringen in land en natuurlijke hulpbronnen.

De initiatiefnemers hopen met deze petitie voldoende steun te verzamelen om de regering te bewegen tot actie en het belang van nationale soevereiniteit en milieubescherming voorop te stellen.

Voor meer informatie en om de petitie te ondertekenen, kunt u terecht op de website van Avaaz.