Pesten: Een stille crisis in de schoolgangen

kind jongen misbruik mishandeling pesten

OPINIE- Het is een pijnlijk bekend verhaal: kinderen die op school gepest worden. Verrassend genoeg zijn het vaak de rustige, eenzame kinderen die het doelwit zijn, evenals degenen wiens ouders financieel worstelen.

Te dik, te dun? Ook dan kun je het doelwit worden van spot en pesterijen omwille van je uiterlijk.

Het resultaat? Een overweldigende angst om naar school te gaan. Deze voortdurende angst en stress kunnen leiden tot depressie, verminderde schoolprestaties, eenzaamheid en constante vrees.

Veel slachtoffers van pesten vinden zichzelf geïsoleerd, aarzelen om hun gevoelens te delen en voelen zich machteloos tegenover hun pesters.

In extreme gevallen kan dit leiden tot tragische uitkomsten zoals zelfmoord of agressief tegenreacties.

Opvoeding speelt een cruciale rol. Ouders moeten niet alleen hun kinderen de waarden van respect en empathie bijbrengen, maar hen ook leren hun eigen waarde te herkennen.

Pesten kan diepe littekens achterlaten, waardoor iemand zich minderwaardig voelt – een gevoel dat een levenslange impact kan hebben.

Het is essentieel dat we deze stille crisis in onze scholen onder ogen zien en aanpakken. De verantwoordelijkheid begint thuis, bij de ouders, en strekt zich uit tot leraren, begeleiders en de hele gemeenschap.

Samen kunnen we een veilige omgeving creëren waarin elk kind zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt, zowel door anderen als door zichzelf. Respect en zelfliefde zijn de sleutels tot het bestrijden van de plaag van het pesten.

A.Sardjoe

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud