GFC NIEUWSREDACTIE- De nieuwe regering van Peru riep woensdag de 30-daagse nationale noodtoestand uit te midden van gewelddadige protesten na de afzetting van president Pedro Castillo.
“De Nationale Politie zal met de steun van de strijdkrachten zorgen voor de controle op het hele nationale grondgebied van persoonlijke eigendommen en, bovenal, strategische infrastructuur en de veiligheid en het welzijn van alle Peruanen”, kondigde minister van Defensie Luis Otarola Peñaranda aan.
De nieuwe president van Peru, Dina Boluarte, pleitte voor kalmte terwijl de demonstraties tegen haar en het Congres dat haar voorganger heeft verdreven, doorgaan.
In antwoord op de eisen voor onmiddellijke verkiezingen, suggereerde ze dat ze over een jaar zouden kunnen worden gehouden, vier maanden voor haar eerdere voorstel, dat niemand tevreden stelde.
“Peru kan niet overlopen van bloed”, zei Boluarte toen ze de mogelijkheid opperde om algemene verkiezingen voor december 2023 aan verslaggevers te houden, vlak voor een hoorzitting om te bepalen of Castillo 18 maanden gevangen zal blijven terwijl de autoriteiten een rebelliezaak tegen hem opbouwen. De rechter stelde de zitting daarop uit omdat Castillo weigerde deel te nemen.
“Het enige wat ik jullie kan vertellen zussen en broeders is om kalm te blijven,” zei Boluarte. “We hebben deze ervaring al meegemaakt in de jaren ‘80 en ‘90, en ik geloof dat we niet terug willen naar die pijnlijke geschiedenis.”
De opmerkingen van Castillo’s running mate, slechts een week geleden door het Congres geïnstalleerd om hem te vervangen, herinnerden aan de verwoestende jaren tussen 1980 en 2000, toen de Lichtend Pad-opstand talloze autobombardementen en moorden voorzat.
De groep kreeg de schuld van meer dan de helft van de bijna 70.000 geschatte doden en verdwijningen veroorzaakt door verschillende rebellengroepen en een brutale reactie van de regering tegen de opstand.
Foto: AP/Fredy Salcedo
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com