Het Verkeeersveiligheidsinstituut (VVI) kondigt, bij monde van directeur Joanne Adraai, aan dat in de maand juli de launch van eenĀ verkeerseducatie-programma zal plaatsvinden. De bedoeling is dat de uitvoering bij het begin van het nieuwe schooljaar zal starten.
Het gaat om een programmaĀ waarbij onder het mom vanĀ Jong geleerd is oud gedaan, op basis-, voj- en vos-niveau verkeerslessen en verkeersvoorlichting zal worden gegeven.
Het een en ander is bedoeld om uiteindelijk een stop te brengen aan de duizenden verkeersongevallen die elk jaar plaats vinden.
Onderdirecteur van het VVI, Purcy Landveld, legt uit dat dit programma van permanente verkeerseducatie inderdaad gaat lopen vanaf glo-niveau, maar dat men zelfs wil starten met pilots op de overheidscrĆØches. Na de glo-school loopt het programma verder door naar de voj-scholen.
Belangrijk onderdeel is dat het voj-programma zal worden gekoppeld aan het bromfietscertificaat, waarvan de lancering gepland staat voor de maand april.
De bedoeling is dat, indien een leerling slaagt van een voj-school met een 8, 9, of 10 voor verkeerseducatie, een dergelijke leerling in aanmerking komt voor een bromfietscertificaat.
Een soortgelijke situatie wordt beoogd met de permanente verkeerseducatie op vos-niveau: slaagt een leerling van vos met een 8, 9, of 10 voor verkeerseducatie, dan staat dat gelijk aan het theorie-gedeelte van een rijbewijs.
Er zullen voor de verschillende niveaus leerkrachten opgeleid en getraind worden om de lessen te verzorgen.Ā Ook zullen rijschoolhouders gekoppeld worden aan vos-scholen binnen dit programma.
Landveld stelt dat hij niet aan het brood van rijschoolhouders wil komen, en dat men nogĀ nader in conclaaf zal treden met hen. Ook andere counterparts worden betrokken gedurende het project. Voorlopig begint het project op de glo-scholen.
Het idee voor permanente verkeerseducatie is ontstaan vanwege de gaps die in de huidige situatie optreden. Purcy Landveld legt uit dat in het huidige systeem leerlingen in de vijfde klas (groep 7) gedurende een jaartje verkeerslessen krijgen.
Tussen dat tijdstip en het moment dat ze de bromfietsleeftijd van zestien jaar hebben bereikt, is er een kloof, en zijn ze vaak alles weer vergeten.
Daarna ontstaat er weer een kloof tussen hun zestiende en achttiende jaar, wanneer ze naar rijles kunnen. Om deze gaps op te vangen is de permanente verkeerseducatie gepland.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com