PepsiCo’s aardappeloorlog tegen Indiase kleinlandbouw: multinational wil als enige pieper telen

Redactie GFC Nieuws — PepsiCo trekt ten strijde tegen een groot aantal boeren in de Indiase deelstaat Gujarat. De landbouwers zouden illegaal een aardappelsoort telen die eigendom is van de voedselreus. Zij hadden eerst toestemming moeten vragen van PepsiCo om de piepers te planten en verkopen. Daar peinzen de planters echter niet over.

PepsiCo gebruikt de FL-2027 voor de productie van de bekende Lay’s chips.

Het bedrijf zegt dat de registratie van de FL-2027, ook bekend onder de handelsnaam FC-5, in het Indiase register voor plantenvariëteiten in februari 2016, haar als enige het recht geeft dit ras te telen.

De boertjes zouden niet gemachtigd zijn om deze variëteit te kweken en zouden daarom de rechten van PepsiCo schenden.

De multinational wil om die reden een schadevergoeding van omgerekend 570.000 dollar per boer van landbouwers die gemiddeld 1,5 hectare grond per bedrijf bezitten.

Indiase tuinders reageerden woedend. Zij wijzen erop dat als PepsiCo zijn zin krijgt, dit gevolgen kan hebben voor de teelt van veel meer gewassen.

Delen:

Meer nieuws

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:

OHM bezoekt vicepresident Adhin

De vorige week heeft Stichting Organisatie Hindoe Media (OHM) een bezoek gebracht aan vicepresident (vp) Ashwin Adhin. Delen:

Delen:

Change Managementtraining HRM gestart op Biza

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft de kick-off plaatsgevonden van de Change Managementtraining voor institutionele versterking van Human Resource Management (HRM) agenten. Delen:

Delen:
Scroll Up