Paul de Haan en Prenobe Bissessur zijn onschuldig tot het tegendeel is bewezen, zegt het Internationaal VrouwenCollectief

paul de haan

GFC NIEUWSREDACTIE- De voormalige CEO van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Paul de Haan, is onschuldig tot het tegendeel is bewezen en hij officieel is veroordeeld door een onafhankelijke rechtbank.

Dat geldt ook voor zijn gewezen collega bij het luchtvaartbedrijf, president-commissaris Xaviera Jessurun, evenals het lid van het crisisteam bij de SLM Prenobe Bissessur.

Dat laat het Internationaal VrouwenCollectief↗(KIVC) donderdag in een verklaring aan GFC Nieuws weten.

Het kan bovendien de Haan niet kwalijk worden genomen dat hij halsoverkop via Frans – Guyana is vertrokken naar een ander land.

Zijn veiligheid en die van zijn vrouw en kinderen moeten altijd prevaleren. Het was een taak van de Surinaamse autoriteiten om de securiteit van het gezin te waarborgen.

Op basis van de beschikbare informatie bestaat het vermoeden dat hierin ernstig is tekortgeschoten, stelt het KIVC verder.

Het VrouwenCollectief stoort zich ook aan de wijze waarop via sociale media personen voorafgaande aan een diepgaand onderzoek worden geclassificeerd als fraudeurs terwijl er officieel nog geen strafbare feiten zijn aangetoond.

Het KIVC benadrukt dat er al jarenlang via sociale media talrijke beschuldigingen worden geuit- frequent zijn die valse- waarbij het imago van verschillende personen onnodig en soms onherstelbaar wordt beschadigd.

Er moet volgens het VrouwenCollectief ervoor gewaakt worden dat het in Suriname niet de gewoonte wordt om een ‘social media trial’ uit te voeren, wat nu ook al het geval is in de zaak de Haan, Jessurun en Bissessur.

‘Social media trial’ is een proces waarbij individuen zelf een afzonderlijk “onderzoek” doen of doelbewust leugens verspreiden en een publieke opinie vormen tegen de beschuldigde, zelfs voordat de rechtbank kennis neemt van de zaak.

Het KIVC waarschuwt ervoor dat dergelijke processen vooroordelen bij het publiek en soms zelfs bij rechters creëren.

Niet president Santokhi, de media, het Openbaar Ministerie (OM) of bezoekers van sociale media fora bepalen wie wel of niet schuldig is aan een strafbaar feit.

Dat is een taak die alleen voor de onafhankelijke rechter is weggelegd.

De onschuldpresumptie is een grondbeginsel van het strafrecht. Eenieder dient onschuldig te worden gehouden tot het tegendeel is bewezen”, aldus het KIVC.