Parlementariërs zijn hoofdschuldigen bij vele fraudegevallen in Suriname

parlement dna bee

Tijdens een interview met GFC Nieuws trekt Suriname analist Pinas fel van leer tegen de parlementariërs van de huidige coalitie in Suriname.

Hij beschuldigt hen ervan de voornaamste schuldigen te zijn achter de frequent voorkomende en grootschalige fraudegevallen waarbij overheidsgelden en overheidsgronden worden misbruikt.

De waarnemer benadrukt dat deze parlementariërs, in plaats van hun rol als waakhonden van de democratie te vervullen, een oogje dichtknijpen voor corrupte praktijken binnen de regering.

“Het is hun primaire plicht en verantwoordelijkheid om corruptie bloot te leggen en te bestrijden,” stelt hij.

“Maar wat we zien is een zorgwekkende stilte. Zij weigeren actie te ondernemen tegen corrupte regeringsleden, vermijden het stellen van kritische vragen en leggen zichzelf een zwijgplicht op. Dit is een falen van hun fundamentele taken en een schandalige medeplichtigheid aan corruptie.”

De analist wijst erop dat in een gezonde democratie, parlementsleden essentieel zijn voor het controleren van de regering en het bestrijden van corruptie.

“Ze moeten optreden als de waakhonden die waken over de integriteit van onze staatsinstellingen. Echter, in Suriname lijken onze parlementariërs niet te blaffen, laat staan te bijten. Ze staan toe dat de staatskas geplunderd wordt en overheidsgronden wederrechtelijk worden gebruikt.”

De afwezigheid van actie tegen deze grootschalige fraude, zo benadrukt hij, is niet alleen een directe aanval op het vertrouwen van de Surinaamse bevolking maar zet ook de deur open voor toekomstige misstanden.

“Als onze volksvertegenwoordigers niet de moed en de integriteit hebben om corruptie te bestrijden, wie zal dan onze belangen behartigen? Het stilzwijgen en de inactiviteit van de parlementariërs geven fraudeurs vrij spel en brengen de fundamenten van onze rechtstaat ernstig in gevaar.”

Pinas roept de parlementsleden op om hun verantwoordelijkheid te nemen en actief op te treden tegen corruptie.

“Het is hoog tijd om de stilte te verbreken, kritische vragen te stellen en de regering verantwoording te laten afleggen. De Surinaamse bevolking heeft recht op transparante, eerlijke en betrouwbare leiders. Het parlement moet zijn rol als waakhond serieus nemen en werken aan een toekomst waar rechtvaardigheid en integriteit zegevieren.”

Het is volgens de analist nu aan de parlementariërs om te bewijzen dat ze de positie waartoe ze verkozen zijn waardig zijn en de strijd tegen corruptie met volle overtuiging aan te gaan.