Parijs verwijdert verwijzing naar ‘catastrofe’ na dreiging en onder Joodse druk

De Allee de la Nakba, de straat in de Parijse wijk Bezon waarvan de naam verwijst naar de Nakba (‘catastrofe’), een gebeurtenis in 1948 toen honderdduizenden Palestijnen uit hun woningen werden verjaagd om plaats te maken voor Israëliërs, mag niet meer zo heten.

“Ter nagedachtenis aan de verdrijving van 800.000 Palestijnen en de vernietiging van 532 dorpen in 1948 door de oorlogsmisdadiger David Ben Gurion voor de oprichting van de staat Israël”, stond te lezen op plaquettes in het Frans en het Arabisch, met verwijzing naar de eerste premier van Israël.

Een groep Frans-Joodse organisaties eiste dat de plaquettes werden verwijderd, omdat die “de huidige daden van antisemitisch geweld (aanmoedigen) door te proberen hen een historische rechtvaardiging te geven.”

Aliza Bin-Noun, de Israëlische ambassadeur in Frankrijk, beschuldigde de burgemeester van de stad ervan “Palestijns terrorisme” te steunen, en noemde dat “beschamend en onaanvaardbaar”.

De plaquettes werden verwijderd na een telefoontje van de hoogste ambtenaar van de centrale overheid van het departement Val-d’Oise, waar de gemeente is gevestigd.

De prefect legde uit dat de plaquettes de openbare orde ernstig zouden kunnen verstoren. Burgemeester Dominique Lesparre had volgens Le Parisien anonieme bedreigingen op sociale netwerken en via de telefoon ontvangen.

De daders noemden haar een “nazi-communist” en zwoeren “de burgemeester op te blazen”.

Foto: Twitter 

Meer nieuws

Relatie Suriname India progressief gegroeid

De relatie Suriname-India is in de afgelopen vijf jaar progressief gegroeid, zegt Aashna Kanhai, vertegenwoordiger van Suriname in India. Sinds haar aantreden als ambassadeur in…

Voor het eerst Boccia-toernooi in Suriname

Zaterdag organiseert het Nationaal Paralympisch Comité Suriname (NPC Suriname) voor het eerst in Suriname een Boccia-toernooi. Dit vindt plaats op het complex van het Frank…

Roofverdachte springt in Boomskreek

Een roofverdachte is maandagmiddag door de politie uit de Boomskreek gehaald. Hij hield zich daar schuil onder de brug van de Siriusstraat. De man sprong…

Man doodgestoken om mobiele telefoon

De 36-jarige Orveo Fonkel is vrijdag tijdens een ruzie met twee broers voor een winkel te Atjonie neergestoken om een mobiele telefoon. Het slachtoffer rende…

Scroll Up