Paramakaanse delegatie bezoekt Ghana

Een delegatie van tien personen onder leiding van hoofdkapitein Walter Doedoe heeft met medwerking van Newmont Suriname van 7 tot 16 november een beleefdheidsbezoek gebracht aan de twee Newmont goudmijnen in Ghana en gemeenschappen die leven in de gebieden.

Dit bezoek heeft tot doel gehad om kennis op te doen met betrekking tot de ervaringen die de twee gemeenschappen in de mijngebieden van Newmont Ghana hebben opgedaan en hoe de samenwerking tussen het bedrijf en het Community Development Fonds in die gebieden verloopt.

De delegatie heeft directe contacten kunnen leggen met sleutelfiguren van de Newmont AHAFO en AKYEM-goudmijnen in Ghana. Verder is er gesproken over de extra inspanningen die zijn geleverd om de verwachtingen van de gemeenschap en deelname aan de terugwinning van gemijnde gebieden te beheren.

Daarnaast heeft de delegatie van gedachten gewisseld met traditionele Chiefs in beide mijngebieden over de werkstructuur met Newmont, waarbij het belang van taken, verantwoordelijkheid en rolverdeling binnen de gemeenschap zijn benadrukt.

De traditionele autoriteit in Ghana heeft ook informatie uitgewisseld met de Paramakaanse delegatie over de overeengekomen financieringsovereenkomst. Tijdens de besprekingen hebben de Ghanese opperhoofden de goede samenwerking tussen het traditioneel gezag, de overheid en Newmont zelf benadrukt.

Verder is er een Social Resposibility Forum bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid, de gemeenschap en het bedrijf die projecten initieert en uitvoert.

De structuur van het Ghana Community Development Fund en het Paramakaanse CDF hebben enkele overeenkomsten. Zo zitten in het fondsbestuur van Ghana net als Suriname ook vertegenwoordigers van de lokale overheid en de gemeenschap en afgevaardigden van Newmont.

90% van de gemeenschapsinvesteringen in Ghana worden via het fonds uitgevoerd. Er is uitgelegd dat gemeenschapsleden mede-eigenaar van projecten zijn en dat de betrokkenheid van de gemeenschap in onderhoudscommissies gebaseerd is op vrijwilligerswerk.

Een van de hoogtepunten van de reis was de symbolische bekroning van Hoofdkapitein Walter Wanni Doedoe door de nieuwe Abrem-chief van Akyemtot koning.

Bij de bekroning heeft hoofdkapitein Doedoe de naam “Nana Kwabna Akyem, de eerste” meegekregen, wat betekent “hij die de taak heeft om terug te gaan en de mensen te verenigen”.

“We zijn heel blij dat Newmont de Pamaka-gemeenschap in de gelegenheid heeft gesteld om van gedachten te wisselen met de gemeenschap in Ghana. Het bezoek heeft zijn doel bereikt. We zijn vol geladen teruggekeerd naar Suriname en zullen er alles aan doen om het beste uit de deal met het bedrijf te halen. Vooral op het gebied van de werking van het CDF en de uit te voeren projecten moet er nog heel veel werk verzet worden”, aldus een verklaring van de delegatie.

“Om de relatie tussen Newmont Suriname en de Pamaka-gemeenschap duurzaam en wederzijds voordelig te houden, moet deze gebaseerd zijn op openheid, transparantie, vertrouwen en wederzijds respect, en wij hopen dat met dit historisch en uniek bezoek aan de relatie een extra dimensie is toegevoegd om de relatie verder te versterken en verdiepen, aldus Albert Ramdin, Sr. Director External Relations bij Newmont Suriname.

Newmont Suriname’s operaties in Suriname zijn erop gericht om op een verantwoordelijke manier te werken gericht op de duurzame versterking van de Surinaamse economie en de lokale gemeenschap. Naast de hoofdkapitein maakten ook kapiteins, basya’s en leden van het Pamaka vertegenwoordigingsorgaan, Stichting Duurzame Ontwikkeling Pamaka (Stichting DOP) deel uit van de delegatie.

Het verslag is op zaterdag 1 december aan de totale Pamaka- gemeenschap te Langatabiki gepresenteerd.

Newmont begon in Ghana te werken met de acquisitie van Normandy Mining in 2002. De productie is in 2006 gestart in de Ahafo-mijn en in de mijn van Akyem in 2013.(GFC)

Meer nieuws

Gandhi valt in Ghana van zijn voetstuk

De universiteit van Ghana heeft een twee jaren oud standbeeld van Mahatma Gandhi verwijderd van de campus. Studenten en personeel vonden de aanwezigheid van het…

RGD ontvangt splinternieuwe analyser

De RGD heeft onlangs een splinternieuwe Automatic SmartLyte Electrolyte Analyzer ontvangen van het bedrijf Quality Lab Supplies. Dit inclusief installatie,training en 1 jaar garantie. De…

Suriname vraagt technische assistentie WTO

Suriname heeft op de conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die op 6 en 7 december is gehouden om technische assistentie gevraagd. Vanwege de politieke crisis…

Californië wil sms-belasting invoeren

De Amerikaanse staat Californië schijnt dringend geld nodig te hebben. De California Public Utilities Commission (CPUC) overweegt belasting te innen op… sms’jes. Voor elke 10…

Staatsolie vergoedt vissers

Staatsolie Maatschappij Suriname heeft twaalf vissers wiens boten op 19 november zijn beschadigd na aangevaren te zijn door de olietanker Tradewind Legend, vergoed. Op 10…

Herdenking Children’s Memorial Day ontroerend

Ook dit jaar heeft ‘De Zonnebloemen’, de rouwbegeleidingsgroep van ’s Lands Hospitaal onder leiding van zuster Hellen Wesenhagen-Doerga, de herdenking van Children’s Memorial Day georganiseerd….

‘EBS maakt er een grote puinhoop van’

Kritische burgers laten aan GFC Nieuws weten dat er sinds vanmorgen weer sprake is van langdurige stroomonderbrekingen. In de ochtend viel de stroom voor langer…

Kamerplanten veroorzaken allergie

Sommige courante kamerplanten (zoals Ficus, yucca, klimop…) kunnen aan de basis liggen van een opstoot van allergic rhinitis, beter bekend als hooikoorts. Dat blijkt uit…

GODO lanceert mobiele banking app

Spaar- en Kredietcoöperatie GODO heeft maandag 10 december op een persconferentie haar nieuwste dienst gelanceerd, de GODO Mobile Banking App. Met deze nieuwe app kunnen…

Kunstexpositie Winston van der Bok

Vrijdag zal in Spice Quest een bijzondere kunstexpositie van Winston van der Bok plaatsvinden. De inhoud van de werken welke zullen worden tentoongesteld heeft alles…

Nieuwe buitenboordmotor voor stamhoofd Wayana’s

Nielton Grootfaam, directeur van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI), heeft een nieuwe 85 PK Yamaha buitenboordmotor overhandigd aan het stamhoofd der Wayana’s, Pelenapin Ipomadi….

Scroll Up