PALU-voorzitter: PPP nu dekmantel voor corruptie

“Het begrip Public Private Partnership (PPP) begint een dekmantel te worden voor corruptie. Tenminste, als we kijken naar de manier waarop dat door de huidige regeringspartij wordt toegepast. Middelen van de gemeenschap worden gesluisd naar een bepaalde partijtopper, die het dan zogenaamd geweldig doet als ondernemer, en die de middelen deels terugloost richting partij. Deze manier van handelen sluit andere ondernemers volledig uit en verarmt de samenleving verder”, zegt Jim Hok, voorzitter van de PALU.

Hij ziet een direct verband tussen deze manier van handelen van de regeringspartij en de onlangs in grote haast aangenomen wet op het Centrum voor Innovatie en Productiviteit.

Hok wijst erop dat een PPP overal in de wereld een volledig legitieme samenwerking is tussen een of meer overheidsorganen en een onderneming in de private sector, waarbij vooraf het doel en de spelregens in een duidelijke overeenkomst worden vastgelegd. “Niet in huidige Suriname kennelijk. Vandaag de dag wordt een partijtopper van de NDP uitgekozen die van belang is voor de komende verkiezingen en die vervolgens alle overheidsopdrachten en toegang tot het nodige kapitaal krijgt. Het is niet vreemd dat een dergelijke ondernemer daarna bijzonder succesvol overkomt bij de rest van de gemeenschap. Namen in de verschillende districten zijn intussen bekend”.

Hok weet dat het de bedoeling is dat dit geld grotendeels terugvloeit naar de partij, of in de vorm van activiteiten de partij ten goede komt. De meest recente activiteiten die als PPP zijn aangeduid, zijn volgens Hok de kwestie van ‘uncle John’ bij de SML, de superondernemer onder de vrouwen “Tante Tanja” in Brokopondo en Marowijne, de Djojo bedrijven in Commewijne, versterkt met kapitaal van de “NDP overheidsbank”, en de zogenaamde mijlpaal van ‘oom Bollie’ in de rijstteelt in Coronie.

Ook het uitgeven van de bermen in Paramaribo aan diverse partijtoppers moet hiertoe worden gerekend. Behalve een heel vage aanduiding van ‘productie stimuleren’ is er volgens Hok op geen enkele manier zicht op wat het doel van de samenwerking is of wat de spelregels zijn. De andere ondernemers hebben geen schijn van kans, terwijl de PALU vindt dat de productiviteit juist verbeterd zal worden wanneer alle ondernemers gelijke kansen krijgen.

Hok: “En dan blijkt er ineens dringend een wet te moeten komen voor innovatie en verbetering van de productiviteit. De haast waarmee deze wet op het Centrum voor Innovatie en Productiviteit moest worden goedgekeurd, waarbij mensen die dringend wegens ziekte afwezig waren, van hun bed moesten worden gelicht, roept vragen op. Zo ook de felheid van de aanval van de fractieleider van de NDP in De Nationale Assemblee op de oppositie”.

De argumenten van de oppositie om tegen te stemmen hadden volgens Hok wat meer op het onderwerp zelf betrekking kunnen hebben, in plaats van uit te waaieren naar bijvoorbeeld de anti-corruptiewet en dergelijke. “Maar voor de NDP is het begrip ‘productie’ hetzelfde als ‘rocket science’ voor de gewone man, iets dat heel ver van je afstaat. Die productieactiviteit die door het NDP-beleid succesvol is neergezet en die enig positief effect heeft gehad voor de gemeenschap, moet men nog aanwijzen. Productieactiviteiten in deze zin, zijn altijd neergezet door anderen die toevallig in de buurt van de NDP waren. En daarvan kan de PALU meepraten”.

Hok: “Het in leven te roepen Centrum voor Innovatie en Productiviteit, wat een goed klinkende naam overigens, zal onder de geldende omstandigheden en onder het huidige beleid vrijwel geen enkele invloed hebben op verbetering van de productie. Het zal de oprechte, niet partij gebonden ondernemers waarschijnlijk alleen maar verder isoleren en het proces van geld sluizen naar de regeringspartij alleen maar versnellen. Maar met de verkiezingen van 2020 in zicht kon men natuurlijk niet wachten met de stemming en moest de wet koste wat het kosten zou worden doorgedrukt”.(GFC)

Meer nieuws

Training ‘Trauma herkenning’

Traumatisering bij kwetsbare mensen (kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking) komt helaas vaak voor. De gevolgen zijn vaak blijvend, ze zijn ernstig en ze…

Kind in autostoel vliegt uit auto

Een geschokte automobilist in de Amerikaanse stad Mankato (Minnesota) zag hoe een kindje in een autostoeltje uit een auto werd geslingerd.

Gebedsdag voor Coronie

Op zaterdag 12 januari is er een gebedsdag georganiseerd door de verschillende christelijke kerken in samenwerking met het commissariaat in de multifunctionele te Coronie.

Man opgesloten voor mishandeling collega

De 41-jarige Dilawar H. werd op woensdag 9 januari door de politie van het ressort Lelydorp opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld voor mishandeling van…

Voorlichting SEH werpt vruchten af

De Spoedeisende Hulp (SEH) die bestemd is voor de opvang van acute aandoeningen of verwondingen, heeft het afgelopen jaar minder aanmeldingen geregistreerd dan het vorig…

Scroll Up