PALU-voorzitter: PPP nu dekmantel voor corruptie

“Het begrip Public Private Partnership (PPP) begint een dekmantel te worden voor corruptie. Tenminste, als we kijken naar de manier waarop dat door de huidige regeringspartij wordt toegepast. Middelen van de gemeenschap worden gesluisd naar een bepaalde partijtopper, die het dan zogenaamd geweldig doet als ondernemer, en die de middelen deels terugloost richting partij. Deze manier van handelen sluit andere ondernemers volledig uit en verarmt de samenleving verder”, zegt Jim Hok, voorzitter van de PALU.

Hij ziet een direct verband tussen deze manier van handelen van de regeringspartij en de onlangs in grote haast aangenomen wet op het Centrum voor Innovatie en Productiviteit.

Hok wijst erop dat een PPP overal in de wereld een volledig legitieme samenwerking is tussen een of meer overheidsorganen en een onderneming in de private sector, waarbij vooraf het doel en de spelregens in een duidelijke overeenkomst worden vastgelegd. “Niet in huidige Suriname kennelijk. Vandaag de dag wordt een partijtopper van de NDP uitgekozen die van belang is voor de komende verkiezingen en die vervolgens alle overheidsopdrachten en toegang tot het nodige kapitaal krijgt. Het is niet vreemd dat een dergelijke ondernemer daarna bijzonder succesvol overkomt bij de rest van de gemeenschap. Namen in de verschillende districten zijn intussen bekend”.

Hok weet dat het de bedoeling is dat dit geld grotendeels terugvloeit naar de partij, of in de vorm van activiteiten de partij ten goede komt. De meest recente activiteiten die als PPP zijn aangeduid, zijn volgens Hok de kwestie van ‘uncle John’ bij de SML, de superondernemer onder de vrouwen “Tante Tanja” in Brokopondo en Marowijne, de Djojo bedrijven in Commewijne, versterkt met kapitaal van de “NDP overheidsbank”, en de zogenaamde mijlpaal van ‘oom Bollie’ in de rijstteelt in Coronie.

Ook het uitgeven van de bermen in Paramaribo aan diverse partijtoppers moet hiertoe worden gerekend. Behalve een heel vage aanduiding van ‘productie stimuleren’ is er volgens Hok op geen enkele manier zicht op wat het doel van de samenwerking is of wat de spelregels zijn. De andere ondernemers hebben geen schijn van kans, terwijl de PALU vindt dat de productiviteit juist verbeterd zal worden wanneer alle ondernemers gelijke kansen krijgen.

Hok: “En dan blijkt er ineens dringend een wet te moeten komen voor innovatie en verbetering van de productiviteit. De haast waarmee deze wet op het Centrum voor Innovatie en Productiviteit moest worden goedgekeurd, waarbij mensen die dringend wegens ziekte afwezig waren, van hun bed moesten worden gelicht, roept vragen op. Zo ook de felheid van de aanval van de fractieleider van de NDP in De Nationale Assemblee op de oppositie”.

De argumenten van de oppositie om tegen te stemmen hadden volgens Hok wat meer op het onderwerp zelf betrekking kunnen hebben, in plaats van uit te waaieren naar bijvoorbeeld de anti-corruptiewet en dergelijke. “Maar voor de NDP is het begrip ‘productie’ hetzelfde als ‘rocket science’ voor de gewone man, iets dat heel ver van je afstaat. Die productieactiviteit die door het NDP-beleid succesvol is neergezet en die enig positief effect heeft gehad voor de gemeenschap, moet men nog aanwijzen. Productieactiviteiten in deze zin, zijn altijd neergezet door anderen die toevallig in de buurt van de NDP waren. En daarvan kan de PALU meepraten”.

Hok: “Het in leven te roepen Centrum voor Innovatie en Productiviteit, wat een goed klinkende naam overigens, zal onder de geldende omstandigheden en onder het huidige beleid vrijwel geen enkele invloed hebben op verbetering van de productie. Het zal de oprechte, niet partij gebonden ondernemers waarschijnlijk alleen maar verder isoleren en het proces van geld sluizen naar de regeringspartij alleen maar versnellen. Maar met de verkiezingen van 2020 in zicht kon men natuurlijk niet wachten met de stemming en moest de wet koste wat het kosten zou worden doorgedrukt”.(GFC)

Delen:

Meer nieuws

Katholieke priester tijdens mis neergestoken

Redactie GFC Nieuws — Vrijdagmorgen werd in Montreal een katholieke priester neergestoken tijdens de ochtendmis in het Oratorium van de Heilige Jozef. Eén persoon is…

Delen:

15 rijbewijzen van hardrijders ingevorderd

De Motor Surveillance Dienst (MSD) heeft in de periode van zondag 3 maart tot en met zaterdag 9 maart 222 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 15 rijbewijzen…

Delen:

VS erkent illegale annexatie Golanhoogte

Redactie GFC Nieuws — Donald Trump erkent de permanente Israëlische annexatie van de betwiste Golanhoogte, meldt de Washington Post. Hij zei donderdag dat het gebied…

Delen:

Aanpak infrastructuur Regio-West Nickerie

De afdeling Regio-West van het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig de dichtbegroeide natte infrastructuur in het district…

Delen:

Wegafsluiting vanwege viering van Holi Pagwa

Vanwege de viering van Holi Pagwa op donderdag 21 maart op het Onafhankelijkheidsplein, zullen vanaf 14.00 tot en met 04.00 uur verkeersmaatregelen worden getroffen. Delen:

Delen:

NPS: het goede overwint altijd

De Nationale Partij Suriname (NPS) kan zich terugvinden in de vrede en eenheidsgedachte van Phagwa waarbij er geen onderscheid gemaakt wordt tussen personen wanneer zij…

Delen:

Handboek voor Early Childhood Development

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in samenwerking met de United Nations International Children’s Emergency (Unicef) en de Caribbean Development Bank een 2-daagse workshop georganiseerd om…

Delen:

Kinderen Parelhuis trots op nieuw vervoer

Parelhuis ontvangt een Noah-bus van Stinafo, zodat zij ‘hun’ kinderen verantwoord en comfortabel naar school en hun andere activiteiten kunnen vervoeren. Delen:

Delen:

Ressortraden Para nu voltallig

De afgelopen week is voorzien in de ontstane vacature van vijf ressortraadsleden (rr-leden) van vier ressortraden (rr) in het district Para. Delen:

Delen:

HVB installeert onderafdeling te Nieuwe Grond

Met de installatie van de onderafdeling De Nieuwe Grond afgelopen zaterdag in haar partijcentrum te Hannaslust, heeft de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) haar structuren in…

Delen:
Scroll Up