PALU uit zorgen over Staatsolie’s rol en nationale belangen in olieovereenkomsten

olieplatform gas

De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) uit haar bezorgdheid over de rol van Staatsolie in de recente olieovereenkomsten met multinationals, met name de deal met Total.

Hoewel het begrijpelijk is dat Staatsolie bij deze onderhandelingen ook een eigen bedrijfsbelang heeft, roept dit vragen op over de druk die het bedrijf ervaart wanneer het nationale belang van Suriname ook moet worden beschermd.

De PALU wijst erop dat de directeur van Total herhaaldelijk ontevredenheid heeft geuit over de bestaande overeenkomst.

Opmerkelijk genoeg werd op 1 oktober, tijdens de laatste jaarrede van de president, de FID (Final Investment Decision) plotseling gepresenteerd.

Dit roept de vraag op of Staatsolie onder grote druk heeft gestaan om deze overeenkomst op tijd rond te krijgen, waardoor mogelijk concessies zijn gedaan die het Surinaamse nationale belang niet volledig beschermen.

De partij stelt belangrijke vragen over de rol van Staatsolie en de regering in deze onderhandelingen. Heeft Staatsolie proportioneel teveel ingeleverd om de overeenkomst met Total mogelijk te maken?

Wat was de politieke invloed van de regering in dit proces? En hoe zit het met de rol van de Raad van Commissarissen en een deel van de directie van Staatsolie, die mogelijk buiten spel zijn gezet?

Verder vraagt de PALU zich af of De Nationale Assemblee de kans krijgt om de overeenkomst te beoordelen en of er belastingvoordelen zijn toegekend aan Total die eerder niet bekend waren.

Ook worden er zorgen geuit over de verantwoordelijkheden bij ongelukken of rampen, en de redenen waarom Total uiteindelijk tevreden lijkt te zijn met de overeenkomst.

De PALU benadrukt dat de gemeenschap recht heeft op volledige transparantie over de details van deze ‘geheime overeenkomst’.

Suriname kan niet afhankelijk zijn van multinationals die onze welvaart zouden bevorderen; de verantwoordelijkheid om het nationale belang te beschermen ligt bij ons.

Er moet ook kritisch worden gekeken naar beloften van banen en lokale content, die zonder de juiste wetgeving wellicht niet waargemaakt kunnen worden.

De PALU roept op tot openbaarmaking van de bijzonderheden van de overeenkomst en benadrukt dat het cruciaal is dat Staatsolie niet onder zodanige druk wordt gezet dat het afspraken maakt die in het nadeel zijn van Suriname en haar bevolking.