Irvin Kanhai, die jarenlang de advocaat was van Desi Bouterse tijdens het 8-decemberstrafproces, sprak over het verlies van zijn cliënt.
Kanhai benadrukte de tragiek van Bouterse’s overlijden, dat volgens hem onverwacht en op een pijnlijke manier plaatsvond.
Tijdens een bezoek aan het partijcentrum OCER om het condoleanceregister te tekenen, stelde hij dat Bouterse een man was die, samen met anderen, streefde naar zelfontwikkeling en onafhankelijkheid binnen Suriname. “Nederland zal hier blij mee zijn,” voegde hij toe, verwijzend naar mogelijke geopolitieke implicaties.
Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU, deelde eveneens zijn gedachten. Hij noemde het overlijden onverwacht en sprak zijn hoop uit dat het nu aanleiding kan zijn om de rol van Nederland in de Surinaamse geschiedenis, met name rond de militaire coup, nader te onderzoeken.
Ramnandanlal wees op positieve veranderingen die onder Bouterse zijn ontstaan, zoals de oprichting van Staatsolie en SZF, en het erkennen van Surinaamse cultuur via initiatieven als Suripop.
Tegelijkertijd benadrukte Ramnandanlal dat de invloed van Nederland nog steeds sterk aanwezig is in Suriname. Hoewel Bouterse is overleden, gelooft hij dat de nasleep van de 8-decemberprocessen nog niet voorbij is.
“Als er sprake is van mensenrechtenschendingen, moeten die ook onder ogen worden gezien en erkend,” aldus de PALU-politicus.
Met het overlijden van Bouterse blijft de discussie over zijn nalatenschap, en die van Suriname in het algemeen, levendig en complex.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com