In reactie op de openlijke vechtpartijen tussen coalitie partijen roept de PALU het Surinaamse volk op om zich niet etnisch te laten verdelen.
Politieke leiders die de koloniale zienswijze van verdeel en heers voortzetten hebben niet geleerd uit ons verleden.
Politieke leiders hebben juist de plicht om er alles aan te doen om ons volk te verenigen en zo te versterken.
De PALU wijst erop dat er inmiddels genoeg voorbeelden zijn uit onze geschiedenis waar het volk door vanuit een progressieve zienswijze samen te werken grote prestaties heeft neergezet.
Etnische verschillen?
Het Surinaamse volk heeft ook genoeg voorbeelden uit de eigen geschiedenis waar politieke leiders letterlijk met elkaar op de vuist gingen om daarna “broederlijk” naast elkaar te zitten om de eigen belangen veilig te stellen.
Ook de huidige politieke leiders die elkaar zogenaamd de oorlog verklaren, hebben dat voorbeeld in het verleden reeds gegeven.
Ondertussen worden voor de zoveelste keer heel gevaarlijk “etnische verschillen” in de samenleving versterkt alsof de ruzie zou gaan om tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen.
De PALU roept op om te leren uit de eigen geschiedenis en ons niet verder te laten verdelen door politici die slechts uit zijn op het veilig stellen van het eigen belang.
Vechten om posities
De PALU stelt vast dat ook het huidige gekissebis tussen politieke leiders niet gaat om oplossingen van nationale problemen.
De ruzie zou eigenlijk moeten gaan om oplossen van de opnamestop bij ziekenhuizen, stabilisatie van de koers en het verlagen van de kosten van eerste levensbehoeften, wel of niet doorgaan met het IMF, betere huisvesting, de openlijke zelfverrijking van ministers en DNA-leden en andere beleidsmakers, stoppen van grondconversie, beter grondbeleid, stoppen van zelfverrijking, ontwatering van woongebieden, onderwijs in het binnenland…te veel om op te noemen.
Maar het is diep triest om te zien dat anno 2024 politieke leiders openlijk met elkaar vechten om posities en het wel of niet behouden van een kantoor.
Progressieve politiek
Voor de PALU had wat er hier gebeurt sinds onze onafhankelijkheid plaats moeten maken voor een nieuwe, progressieve politiek gebaseerd op juist een zienswijze die het volk organiseert, samenbrengt en leert samenwerken om problemen in ons land op te lossen. Alleen verenigd kunnen we sterk zijn.
Volgens de PALU moet het volk daarom niet alleen georganiseerd en betrokken raken via gekozen ressort- en districtsraden, maar ook op scholen, in de gezondheidszorg, de economie en de inrichting van veilige woon- en leefgemeenschappen. Alleen op deze wijze kan welzijn en welvaart gebracht worden voor grote delen van het volk.
Transparantie van bestuur zal tevens ook groter worden bij een grotere eenheid en betrokkenheid van het volk. En de bestrijding van corruptie zal hiermee stukken gemakkelijker worden.
Het corrupt en onvolledig bestuurlijk systeem van Suriname dat bij onze onafhankelijkheid is overgenomen had allang afgebroken en opnieuw ingericht moeten zijn met deze nieuwe progressieve politieke zienswijze.
De PALU wijst erop dat er inmiddels genoeg voorbeelden zijn van verworvenheden van politieke leiders gebaseerd op deze nieuwe politieke, progressieve zienswijze.
Het ontstaan van Staatsolie, de rijstboeren organisaties SUREXCO en Coöperatie van Coroniaanse Boeren die hadden geleid tot grotere rijstproductie, het ontstaan van Suripop, opheffing van de handelingsonbekwaamheid van de Surinaamse vrouw, de bouw van bijna 2000 volkswoningen met Surinaamse aannemers binnen een jaar, de twee goudovereenkomsten met multinationals waarbij Suriname actief participeert in de goudsector etc. Het kan dus wel!
De PALU roept het volk op om te stemmen voor politieke leiders die een radicale verandering voorstaan en kunnen brengen in het huidige regeerbeleid.
Alleen met een verenigd en versterkt volk zullen de komende miljarden oliedollars ingezet kunnen worden voor welzijn en welvaart van datzelfde volk.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com