Overleg uitvoering project “financiering van urgente importen”

Via videoconferentie heeft tussen de Interdepartementale Commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de ministeries van Handel Industrie &Toerisme (HI&T), Financiën, Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Volksgezondheid en Regionale Ontwikkeling (RO) met een vertegenwoordiger van de International Islamic Trade Finance Cooperation (ITFC) een overleg plaatsgevonden.

Deze bijeenkomst werd tevens bijgewoond door de directeur van het Departement Ontwikkelingsfinanciering van het ministerie van Financiën, Iris Sandel en ambassadeur Anwar Lallmohammed vanuit het Kabinet van de President.

Tijdens het overleg is onder meer gesproken over de aanbestedingsprocedure, de werking en het uitvoeringsproces vanaf voorbereiding van de aanbesteding tot en met aankomst en levering van de goederen. De aanbestedingen zullen worden gehouden volgens de “international competitive bidding method” van de ITFC, behoudens noodgevallen waarbij zowel ondernemingen als importeurs mogen meedoen aan deze aanbesteding.

Het project betreft een kredietfaciliteit (thans US$ 35 miljoen) vanuit de ITFC ter financiering van urgente importen, te weten importen van grond- en hulpstoffen en verpakkingsmateriaal voor de lokale productie van geselecteerde basisgoederen, medicijnen, medisch verbruiksartikelen en input voor de land- en tuinbouw.

De importen zullen conform de bindende procedures van de “international competitive bidding method” van de ITFC aan een of meer importeurs worden gegund, waarna de grond- en hulpstoffen en verpakkingsmateriaal aan lokale producenten geleverd zullen worden voor de lokale productie van geselecteerde basisgoederen.

De geïmporteerde medicijnen zullen te verkrijgen zijn via of bij bestaande bedrijven die behoeftigen van medicijnen en medisch verbruiksartikelen voorzien. De geïmporteerde input voor de land- en tuinbouw zullen via bestaande bedrijven die de land- en tuinbouwsector bedienen, worden verhandeld.

De KKF en de ondernemersorganisaties ASFA en VSB zijn benaderd om potentiële ondernemers te identificeren en te interesseren voor benutting van deze ITFC kredietfaciliteit, enerzijds als importeur en anderzijds als lokale producent van geselecteerde basisgoederen of bedrijf die medicijnen en medisch verbruiksartikelen of input voor de land- en tuinbouw levert op de lokale markt.

Het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) is aangewezen als de uitvoerende instantie en dan ook belast met de algehele coördinatie van de voorbereidingen, uitvoering, distributie, voorlichting en rapportage.

De Interdepartementale Commissie zal op korte termijn een algemene voorlichtingsbijeenkomst houden voor importeurs van grond- en hulpstoffen en verpakkingsmateriaal voor de lokale productie van geselecteerde basisgoederen, medicijnen, medisch verbruiksartikelen en input voor de landbouw en tuinbouw, lokale producenten die een of meer van de geselecteerde basisgoederen produceren en lokale leveranciers van medicijnen en medisch verbruiksartikelen of input voor de land- en tuinbouw.(GFC)

Meer nieuws

Laxans kan leiden tot darmaandoeningen

Laxeermiddelen zouden weleens niet zo heel gezond kunnen zijn, vermoedt onderzoeker Justin Sonnenburg van de Stanford University School of Medicine in Californië.  Zijn team voerde…

OHM brengt muzieknotenboek uit

In verband met de herdenking van 145 jaar Hindoestaanse Immigratie heeft stichting Organisatie Hindoe Media een muzieknotenboek uitgebracht. Dit om kinderen, musici en anderen te…

Zanger bouwt eigen stad met eigen valuta

Senegal krijgt een nieuwe cryptovaluta en een nieuwe stad: Wakanda. Of beter gezegd: een Wakanda-lookalike. Beide worden vernoemd naar de geestesvader: AKoin  en Akon Crypto…

Mislukte roofpoging aan de Koosstraat

De 47-jarige Steven F. is vorige week donderdag door leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) aangehouden. Het RBTP speelde in op de melding…

Brug Tout Lui Faut kanaalweg opgeleverd

“We zijn vandaag hier bijeen om een goed herstelde brug aan u als gemeenschap over te dragen”. Dit zei districtscommissaris (dc) Audrey Hankers van Wanica-Zuidoost…

Dholak masterclasses in Suriname

Van 25 juni tot en met 29 juni worden er masterclasses voor de Dholak verzorgd door Soerin Ramkhelawan, gecoördineerd door Sociaal-culturele en sportvereniging (SCSV) SEWA….

Kersten viert 250-jarig bestaan

Op 29 juni zal Kersten ( C. Kersten en Co.) haar 250-jarig bestaan herdenken. Kersten, het meest gediversifieerde concern in Suriname en het oudste handelshuis…

Scroll Up