Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP) van de voedselorganisatie FAO.

Door deze overeenkomst zal er gewerkt worden aan het opzetten van een waardeketen voor de producenten en verwerkers in de agrarische sector in het binnenland.

Binnen deze waardeketen zal er getracht worden goede samenwerkingsverbanden tussen de verschillende ketens tot stand te brengen om sterke organisaties te promoten.

Onlangs heeft op het hoofdkantoor van het ministerie van Regionale Ontwikkeling overleg plaatsgevonden tussen DAOB enerzijds en Eric Zeballos, de Chief Technical Advisor (CTA) en Grace Delprado, National Coördinator van SAMAP anderzijds.

Het DAOB is door directeur Leeroy Jack vertegenwoordigd in het Project Steering Committee en de Stakeholdersgroup van SAMAP is vertegenwoordigd door Prithvi Jairam.

Het SAMAP-project van de voedselorganisatie FAO, dat vorig jaar is gelaunched, heeft als hoofddoel duurzame agrarische ontwikkeling in Suriname te versterken door middel van een meer concurrerende en veilige productie en een betere toegang tot de exportmarkt.

De nadruk wordt hierbij gelegd op verschillende potentiele gewassen, waaronder fruit en groente, Non Timber Forests (Products) en de verwerking van wortelgewassen door gemeenschappen in het binnenland.

Gestreefd zal worden om minstens 1.000 kleinschalige landbouwers, waarvan tenminste 30% vrouwen, te voorzien van de zogenaamde Matching Grants Faciliy (MGF) om hun productie te stimuleren. Hiernaast zullen 100 landbouwers, landbouworganisaties en –bedrijven worden ondersteund bij het verbeteren van hun markttoegang, door het realiseren van kwalitatieve productie, verwerking en een verbeterde concurrentiepositie. Ook worden tenminste 15 landbouwbedrijven ondersteunt met het verkrijgen van bankleningen.

SAMAP zal verder ondersteuning bieden bij het opzetten van een database van de verschillende landbouwers in het binnenland en welke gebieden ze opereren, welke gewassen ze verbouwen en wat de hoeveelheid is in welke seizoenen.

De database zal zorgvuldig worden samengesteld, samen met de huidige cijfers en statistieken die DAOB thans ter beschikking heeft om te dienen als betrouwbaar instrument voor het plegen van onderzoek of het onderbouwen van gegevens voor het uitvoeren van projecten in de toekomst.

De Europese Unie (EU) financiert SAMAP voor een bedrag van 12.8 miljoen Euro en wordt in samenwerking uitgevoerd met de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO.

Delen:

Meer nieuws

PL-chauffeur in hechtenis genomen

De politie van Latour heeft tijdens surveillance de 37-jarige lijnbuschauffeur N.J., die de route Paramaribo – Lelydorp onderhoudt, tot stoppen gesommeerd. Delen:

Delen:

Buza- minister Marokko in Suriname

Nasser Bourita, de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Marokko heeft een officieel bezoek gebracht aan Suriname. Delen:

Delen:

Productie slordige tahoeproducent stopgezet

Bestuursambtenaren van de afdeling Milieu en Gezondheidsdienst hebben in samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) de productie-activiteiten van een tahoeproducent stopgezet. Delen:

Delen:

LVV pakt lozingen in Saramacca aan

Het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig om diverse lozingen in het district Saramacca aan te pakken. Delen:

Delen:

Concept uitleveringsverdrag Suriname en China

Een Surinaamse delegatie onder leiding van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en een delegatie vanuit China hebben gewerkt aan een concept uitleveringsverdrag voor beide landen….

Delen:

Ode aan Pim de la Parra

Pim de la Parra bracht met productiemaatschappij $corpio lef en bravoure in het Nederlandse filmbedrijf en werd miljonair met Blue Movie. Delen:

Delen:

Jeugdambassadeurs werken aan milieubewustwording

De United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG) jeugdambassadeurs, Sivern Hammen en Charmaine Pansa, willen scholieren bewust maken van de gevolgen van milieuvervuiling. Delen:

Delen:

Nieuw-Aurora krijgt extra stembureau

Uit oriëntatie van de verkiezingswerkgroep Legger in het Boven-Suriname gebied, blijkt dat op Nieuw-Aurora er nog één stembureau moet komen. Delen:

Delen:
Scroll Up