Ouders in Suriname maken zich zorgen dat hun kinderen te weinig groenten eten

Groenten tomaten komkommer

Sommige ouders in Suriname maken zich steeds meer zorgen over het feit dat hun kinderen te weinig groenten eten.

Ondanks de inspanningen van ouders om gezonde voeding te promoten, blijven veel kinderen groenten afwijzen, waardoor ouders zich machteloos voelen.

Zo vertelt een moeder uit Paramaribo aan GFC Nieuws dat haar kinderen geen groenten willen eten. Alles moet van hun bord verdwijnen, voordat ze beginnen te eten.

Ook een buurvrouw van haar beweert dat ze haar jongens van 13 en 15 jaar oud vaak moet dwingen om ten minste een paar happen groenten naar binnen te werken.

“Ik maak me hierover best wel zorgen omdat ik bang ben dat ze niet voldoende voedingsstoffen krijgen, terwijl dat zo belangrijk is voor hun groei”, meent ze

Dit probleem is niet alleen in Suriname aanwezig, maar wordt wereldwijd ervaren.

Belangrijke internationale organisaties benadrukken echter eensgezind het belang van het eten van groenten voor de algehele gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevatten groenten essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voegt hieraan toe dat regelmatige consumptie van groenten het risico op chronische ziekten op latere leeftijd kan verminderen, zoals obesitas, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Bovendien benadrukken internationale voedingsdeskundigen het belang van het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten op jonge leeftijd, die een blijvende invloed hebben op de gezondheid op lange termijn.

Door kinderen aan te moedigen een verscheidenheid aan groenten te eten, kunnen gezonde eetgewoonten worden bevorderd die hen een leven lang ten goede zullen komen.

Om dit probleem effectief aan te pakken is het van belang dat ouders, scholen, gezondheidsorganisaties en overheden samenwerken.

Door educatieve programma’s op te zetten, de toegang tot verse producten te verbeteren en het belang van gezonde voeding te benadrukken, kan een gecoördineerde aanpak worden geïmplementeerd.