Oude begraafplaats van 1500 jaar ontdekt in Mexico

INAH begraafplaats mexico

In Mexico heeft een team archeologen van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) een 1500 jaar oude begraafplaats van de Mixteken en Zapoteken ontdekt.

De tombe, ongerept gebleven gedurende anderhalf millennium, werd gevonden in San Juan Ichcahuixtla, gelegen op een heuvel met uitzicht over de vallei in de staat Puebla.

De moderne stad is gebouwd op de locatie van een begrafeniscomplex genaamd “tetel”, bekend uit de pre-Columbiaanse periode.

De ontdekking kwam aan het licht tijdens openbare werken op het stadsplein. Archeologen hebben tot nu toe twee grafkamers van 4 bij 2 meter blootgelegd, onderdeel van een groter begrafeniscomplex.

De gevonden graven, met de resten van ten minste 20 personen, dateren uit de klassieke Meso-Amerikaanse periode (100-650 n.Chr.).

Behalve menselijke resten vonden archeologen ook 150 keramische vaten, een votieve bijl, beenwerk, en andere objecten die geassocieerd worden met ceremoniële balspelen.

De Mixteken, een inheems volk van Meso-Amerika, woonden in de regio Mixteca, nu onderdeel van de Mexicaanse staten Oaxaca, Guerrero en Puebla.

Hun naam betekent “volk uit de wolkenlanden” in Nahuatl. Deze hoogontwikkelde pre-Columbiaanse cultuur bestond van ongeveer 1500 v.Chr. tot 1523 n.Chr. Rond 700 v.Chr. vermengden de Mixteken zich met de Zapoteken, ook een hoogontwikkelde beschaving.

Beide volkeren streden tegen de Azteken en sommige van hun steden betaalden tribuut aan het Azteekse rijk. Uiteindelijk werd het Mixteco-Zapoteekse rijk vernietigd door de conquistadores, onder leiding van Pedro de Alvarado.

Foto: Inah