De rijstboeren in Nickerie voeren opnieuw actie voor een betere opkoopprijs, waarbij padie is gedumpt voor het districtscommissariaat.
OPTSU verklaart zich solidair met de boeren en stelt dat de huidige crisis in de rijstsector voorkomen had kunnen worden door een beter doordacht beleid.
Niet alleen de huidige regering, maar ook eerdere coalities hebben volgens de organisatie nagelaten structurele oplossingen te bieden.
Overgeleverd aan de grillen van opkopers
De rijstsector speelt een essentiële rol in Suriname. Naast de voorziening van het basisvoedsel voor meer dan 90% van de bevolking, genereert de sector jaarlijks ruim 37 miljoen USD aan staatsinkomsten.
De totale waarde van rijstconsumptie door de samenleving, vee en pluimvee bedraagt meer dan 80 miljoen USD. Toch is het beplante areaal drastisch afgenomen van 54.000 hectare per seizoen naar slechts 30.000 hectare.
Ondanks het belang van de sector hebben opeenvolgende regeringen de rijstboeren overgelaten aan de willekeur van opkopers. Door de vernietiging van de Stichting Machinale Landbouw (SML) zijn boeren afhankelijk geworden van één dominante verwerker, die nu de padieprijs bepaalt en dicteert.
Falend beleid en politieke spelletjes
De SML had in het verleden bewezen niet alleen de sector te ontwikkelen, maar ook te garanderen dat boeren hun padie konden verkopen. Echter, door wanbeleid werd de SML systematisch ontmanteld.
In 2016 werd er een pelmolen aangeschaft voor SML, met de belofte dat de investering terugverdiend zou worden via export naar Colombia. Dit plan mislukte volledig. Vervolgens werd de pellerij, aangekocht voor 1,8 miljoen USD, in 2019 verkocht voor slechts 1,7 miljoen SRD aan een partijgenoot.
Ook de huidige regering heeft de boeren misleid. Zo werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe pelmolen in Prins Bernardpolder, gefinancierd met IDB-gelden. Later bleek dit een vals verhaal.
De regering probeerde de schade te beperken door te stellen dat de bouw uit de begroting gefinancierd zou worden, maar ook dit bleek onwaar. Ondertussen blijven de boeren met dezelfde lage opkoopprijzen kampen, die bijna de helft van de werkelijke kostprijs bedragen.
In het verleden heeft de overheid rijstboeren een minimumprijs kunnen garanderen via de SML-pellerij. OPTSU stelt dat binnen een jaar een Productschap Rijst opgezet kan worden, dat niet alleen een minimumprijs garandeert, maar ook:
Beheer krijgt over verwerkingsfaciliteiten
Vergunningen regelt voor invoer van kunstmest en bestrijdingsmiddelen
Government take over brandstof kan terugvragen om kosten te verlagen
Volgens OPTSU kan hiermee de sector opnieuw aantrekkelijk worden gemaakt. Binnen twee tot drie jaar kan de productie weer groeien naar 85.000 hectare per seizoen, met een productiewaarde van 200 miljoen USD per jaar.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.