De politieke combinatie OPTSU uit haar ernstige bezorgdheid over het beleid van de regering met betrekking tot de rijstsector, in het bijzonder de kleine rijstboeren.
Volgens OPTSU wordt de sector opnieuw slachtoffer van misleiding, verdeel-en-heers en een voorkeur voor enkele grote spelers ten koste van duizenden kleine boeren die de ruggengraat van de sector vormen.
Recent werd in de media aangekondigd dat de regering SRD 70 miljoen beschikbaar stelt om padieboeren te ondersteunen bij de huidige oogst.
Dit staat in schril contrast met een eerdere verklaring van minister Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), waarin hij aankondigde dat de regering USD 2 miljoen beschikbaar stelt voor de exportsubsidie van 25.000 ton rijst.
Voor pelmolenaars die lokaal actief zijn, zou volgens hem niets geregeld worden, omdat de lokale markt al ‘hoog genoeg’ geprijsd zou zijn.
Een grove misleiding, stelt OPTSU. Voor een oogst van ongeveer twee miljoen balen padie (ca. 30.000 hectare), is naar schatting SRD 315 miljoen nodig.
Met slechts SRD 70 miljoen wordt tweederde van de boeren buiten de steunmaatregel gehouden. De regering komt haar beloftes dus niet na en kiest er wederom voor om slechts een beperkte groep te bevoordelen.
Onwaarheden over pelmolen en financiële bronvermelding
President Santokhi legde kort geleden nog de eerste steen voor de bouw van een pelmolen in de Prinsbernhardpolder. Er werd echter nooit duidelijk gemaakt welke boeren aan deze molen zouden mogen leveren.
Sewdien beweerde eerst dat de bouw gefinancierd werd met IDB-gelden, maar de IDB ontkende deze claim. Vervolgens stelde de minister dat het project uit de staatsbegroting werd gefinancierd – wat na controle ook niet waar bleek te zijn.
Deze reeks tegenstrijdige verklaringen voedt het wantrouwen en bevestigt volgens OPTSU dat de samenleving opnieuw wordt misleid.
Selectieve subsidies en negatieve framing van boeren
De regering beweert dat rijst op de lokale markt meer opbrengt en daarom niet hoeft te worden gesubsidieerd. OPTSU stelt echter dat juist de versnipperde verkoop in kleine hoeveelheden meer kosten met zich meebrengt, waaronder de hoge winstmarges van winkeliers en belastingen die aan de overheid worden afgedragen. De uiteindelijke opbrengst voor de boer is dus allesbehalve hoog.
Sewdien beweerde tijdens een persconferentie zelfs dat “boeren die geld krijgen voor een tractor, uiteindelijk een Prado kopen.”
OPTSU noemt dit een goedkope poging tot karaktermoord op hardwerkende boeren, terwijl de regering zelf gebruik maakt van dezelfde voertuigen.
Deze uitspraak is bedoeld om publieke steun voor directe steun aan boeren te ondermijnen, zodat subsidie rechtstreeks naar een enkele grote opkoper/exporteur kan gaan.
Leugens over rode rijst en bevoordeling enkele grote spelers
Een van de opkopers die dicht bij het beleid betrokken is, beweerde dat padie van een boer geweigerd werd omdat deze voor 90% uit “rode rijst” zou bestaan.
OPTSU weerlegt dit krachtig: een veld met 90% rode rijst is onrendabel om te oogsten en zou in werkelijkheid nooit aangeboden worden. Ook dit is volgens de partij een poging om de kleine boeren te ondermijnen en selectieve opkoop te rechtvaardigen.
Volgens OPTSU toont alles aan dat de regering – met Sewdien in de voorhoede – bewust beleid voert dat in het voordeel werkt van een kleine elite binnen de sector.
Het gerucht gaat zelfs dat een deel van de subsidies zal terugvloeien naar de partijkas van de VHP, een patroon dat in eerdere regeringen ook te zien was. Telkens weer betaalt de kleine rijstboer de prijs.
OPTSU roept daarom alle rijstboeren en burgers op om waakzaam te zijn en zich niet te laten misleiden door mooie woorden en halve waarheden.
De belangen van de kleine boer en van de samenleving moeten voorop staan, niet die van politieke of economische elites.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.