Oproep tot opheldering: Suriname in opspraak wegens betrokkenheid bij mensensmokkel

story036 Trafficking mensensmokkel gevangenis cel

Diplomaat en advocaat Aashna Kanhai roept de minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, en de Surinaamse regering op om openheid van zaken te geven over mogelijke betrokkenheid van Surinaamse autoriteiten bij mensensmokkel.

Tot nu toe hebben regeringsfunctionarissen steevast ontkend dat Suriname een rol speelt in de grootschalige illegale migratie van Indiase, Haïtiaanse en Chinese staatsburgers. Echter, recente berichtgeving uit zowel binnen- als buitenlandse media schetst een ander beeld.

Volgens de Times of Suriname en buitenlandse media heeft de Punjabse politie in India een reisagent gearresteerd die betrokken zou zijn bij de smokkel van een Indiase staatsburger naar de Verenigde Staten via de beruchte ‘Dunky route’.

Deze route, die bekendstaat als een gevaarlijke illegale migratieroute, zou onder andere Suriname als doorvoerland gebruiken.

De verdachte, Anil Batra, werd samen met vier anderen aangeklaagd voor betrokkenheid bij mensensmokkel. Hij zou hebben geholpen met het regelen van visa en vliegtickets voor migranten die vanuit Mumbai naar Suriname reisden.

Eenmaal in Suriname begon voor hen een lange en risicovolle reis over land door Zuid-Amerika, waarbij ze onder andere Brazilië en Colombia doorkruisten.

Vervolgens reisden ze via Midden-Amerikaanse landen zoals Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala en Mexico, om uiteindelijk met de hulp van mensensmokkelaars illegaal de VS binnen te komen.

Op 5 februari 2025 deporteerden de Amerikaanse autoriteiten 104 Indiase staatsburgers die via deze route waren binnengekomen. Dit werpt de vraag op in hoeverre Surinaamse instanties op de hoogte waren van deze operaties en of zij deze hebben gefaciliteerd.

Ondanks deze ernstige beschuldigingen heeft de Surinaamse regering nog geen officieel statement afgelegd. Kanhai stelt in gesprek met LIM FM dat het aanhoudende stilzwijgen de reputatie van Suriname ernstig schaadt en de internationale gemeenschap verontrust.

Ze benadrukt dat er duidelijkheid moet komen over de mate van betrokkenheid van Surinaamse functionarissen en autoriteiten bij deze kwestie.

Daarnaast rijst de vraag hoe streng de controlemechanismen op visa-uitgifte en grensbewaking in Suriname daadwerkelijk zijn.

Als blijkt dat Surinaamse ambtenaren actief of passief hebben bijgedragen aan deze illegale migratie, kan dit ernstige diplomatieke gevolgen hebben voor het land.

Suriname loopt het risico om internationale sancties te krijgen of strengere visumregels opgelegd te krijgen door landen zoals de Verenigde Staten.

Kanhai pleit daarom voor een diepgaand en onafhankelijk onderzoek naar de situatie. Ze dringt er bij de regering op aan om volledige transparantie te bieden en samen te werken met internationale instanties om dit probleem aan te pakken.