OPINIE– Wordt het niet de hoogste tijd dat president Lula van Brazilië excuses gaat aanbieden aan Suriname voor de mensenrechten schendingen door de illegale Braziliaanse goudzoekers die het binnenland van Suriname verwoesten, vergiftigen en vernietigen.
Garimpeiros die ons volk ziek maken en in verdere armoede en ellende storten?
Is het ook niet de hoogste tijd dat naast die excuses ook gepraat gaat worden over herstel van het bos, waar de goudmijnen zijn en grote stukken land onbruikbaar zijn achter gelaten?
Of dat er gepraat wordt over schade vergoeding, compensatie, onderwijs en training over herstel van het bos en de mensen die er wonen compenseren?
President Lula heeft enkele weken geleden op een conferentie in Paraguay gezegd geen arme landen zijn om Brazilië heen te willen zien. Maar ondertussen vergroten zijn eigen illegale garimpeiros de armoede in ons land.
Hij zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met het laten bouwen van een ultra modern ziekenhuis en Braziliaanse artsen kunnen sturen om de zieke bevolking beter te helpen maken.
Sinds zijn verkiezing als president van Brazilië verdrijft hij zijn garimpeiros uit de Braziliaanse binnenlanden. Misschien heeft hij niet door dat ze als gevolg daarvan en als een olievlek die niet met water mengt, ongestoord naar Suriname uitwijken en daar de schade berokkenen en aanbrengen die hij in Brazilië niet wil.
Hij zou een begin kunnen maken om het probleem van Suriname veroorzaakt door de illegale Brazilianen op de komende top in Belem op de agenda te zetten en een begin te maken met een oplossing. En de Surinaamse diplomaten zouden er goed aan doen dat aan te kaarten.
Het is een misdaad tegen Suriname. Een schending van onze integriteit.
Of moeten wij weer 200 jaar wachten voordat er excuses komen?
Brazilië bereidt zich voor om de komende maanden een soort milieu offensief te ontketenen in de internationale diplomatieke wereld.
Dat offensief zou moeten uitmonden in het houden van de VN-klimaatconferentie in de Verenigde Arabische Emiraten, COP 28, aan het einde van het jaar.
President Luiz Inácio Lula da Silva (PT) sprak in juli met journalisten in Brussel, België, en presenteerde een deel van de visie die Brazilië de komende maanden de wereld in zal brengen. Hij nam deel aan een bijeenkomst van de Europese Unie (EU) en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Celac).
Daarbij is 45 miljard euro door de EU toegezegd voor de ontwikkeling van de relaties met Latijns Amerika.
De Braziliaanse regering wil een leidende rol spelen in milieudiscussies en wil haar invloed gebruiken om internationale financiële eisen te stellen.
Op 8 en 9 augustus houdt Brazilië een top van landen in het Amazonegebied in Belém (PA) – die tot doel heeft een gemeenschappelijk standpunt te formuleren dat op COP 28 aanwezig zal zijn.
Als de Surinaamse diplomaten verstandig zijn, brengen zij de misdadige verwoesting van ons binnenland door illegale Braziliaanse goudzoekers slim op de agenda.
Anton Jie Sam Foek
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com