Oppositieleider en Amerikaanse gezant Venezuela wilden nepbankrekening Maduro bevriezen

Redactie GFC Nieuws — Amerika is zo wanhopig, dat Amerikaanse functionarissen gretig elke leugen aangrijpen om Venezuela aan te vallen. De permanente vertegenwoordiger van Venezuela bij de VN, Samuel Moncada, reageerde hiermee op pogingen van Juan Guaidó en Elliott Abrams om geheime bankrekeningen van president Maduro in Zwitserland te bevriezen.

Er was slechts één klein probleempje: de rekeningen bestaan niet. De Venezolaanse oppositieleider Guaidó en speciaal gezant voor Venezuela Abrams hadden zich laten bedotten door twee grappenmakers.

Vladimir Kuznetsov en Alexei Stolyarov, twee Russen die samenwerken als Vovan en Lexus, deden zich voor als o.a. de Zwitserse president Ueli Maurer.

Persoonlijke rekening

‘President Maurer’, a.k.a. Vovan en Lexus, onthulde op 20 februari in een telefoongesprek met Guaidó en Abrams dat president Maduro ‘misdaadgeld’ op Zwitserse banken had geparkeerd. Recentelijk waren bovendien overmakingen waargenomen naar Russische en Chinese banken.

Zwitserland wilde Maduro’s ‘rekeningen’ bevriezen en de fondsen beschikbaar stellen aan Guaidó: “Uitstekend,” vond die.

Het eenvoudigste was een persoonlijke rekening openen voor Guaidó en het geld van de Venezolaanse overheid daarnaar overhevelen. De oppositieleider hoefde alleen maar een officieel verzoek in te dienen.

Lexus Vovanial Bank

Vovan en Lexus – ‘Maurer’ – stuurden Guaidó alvast een voorbeeldformulier, om het geld weg te halen bij de (fictieve) Lexus Vovanial Bank Ltd. Die stuurde prompt Engelse en Spaanstalige versies van het verzoekschrift naar de ‘Zwitsers’.

Na het gesprek schepte Guaidó trots tegen de pers op dat hij was benaderd door de “Zwitserse president” en dat hij alles zou doen “om deze bezittingen die eigendom zijn van de republiek, te beschermen.”

De nep-Zwitsers beklaagden zich vervolgens bij Abrams over de loslippigheid van Guaidó. De Amerikaan beloofde hen dat hij Guaidó erop zou wijzen dat hij “niet nogmaals zo loslippig moest zijn over zulke gevoelige zaken.”

Geen contact

De echte Zwitsers reageerden ook. “Deze informatie is niet correct. Er was geen telefonisch contact tussen de heer Guaidó en president Maurer,” liet een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

 

Venezuela is sinds januari in een staat van politieke crisis, toen Guaidó zich illegaal tot interim-president uitriep. Hij werd onmiddellijk erkend door een minderheid van de landen die verenigd zijn in de Verenigde Naties.

De Verenigde Staten legde beslag op 7 miljard dollar van de olie-activa van het land en eiste dat Maduro onmiddellijk aftrad.

Delen:

Meer nieuws

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:

Launch e-ID Kaart en ingebruikname Printhouse

Onder grote publieke belangstelling vond vrijdagmorgen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de Kwattaweg de launch plaats van de Biometrische Identiteitskaart, e- ID kaart….

Delen:

Soft launch online marktplaats SUmarket

Met het lanceren van de online e-commerce platform voor Suriname, SUmarket, is er een digitale marktplaats ontstaan waar klanten ondernemingen makkelijk kunnen vinden of producten…

Delen:

Padieboeren Nickerie dienen petitie in

Padieboeren van Nickerie hebben vanmorgen een petitie bestemd voor president Desi Bouterse ingediend bij districtscommissaris Nisha Kurban. Delen:

Delen:

Klaarheid gebracht in twee berovingszaken

De afdeling Kapitale Delicten (KD) heeft twee berovingszaken in onderzoek waarbij drie mannen op respectievelijk 16 februari en op dinsdag 5 maart twee winkeliers in…

Delen:

Dini Blokland verruilt NDP voor de VHP

Dini Blokland, meer bekend als ‘ma Dini, een diehard NDP’er, verlaat de NDP voor de VHP, het Oranje huis dat liefde, warmte, vertrouwen en hoop…

Delen:

Iran waarschuwt vijanden met grote drone-oefening

Redactie GFC Nieuws — De Iraanse Revolutionaire Garde hield donderdag een grote oefening met onder meer bewapende drones, dichtbij de strategische Straat van Hormuz. Het nieuwsagentschap…

Delen:

Minister Noersalim kondigt launch e-ID aan

Minister Mike Noersalim meldt met groot genoegen, dat na een gedegen voorbereiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), het zover is dat de launch…

Delen:
Scroll Up