Oppositiepartijen in De Nationale Assemblee van Suriname hebben een motie ingediend waarin de regering wordt opgeroepen om per direct de grondconversiepraktijken stop te zetten.
Deze motie volgt op ernstige zorgen over het besluit S.B. 2023 no. 159, dat volgens de Assemblee een schending vormt van grondwettelijke en democratische principes.
Tijdens de behandeling van de suppletoire begroting 2024 hebben leden van De Nationale Assemblee hun bezorgdheid geuit over de impact van de grondconversie.
Het besluit van de regering om gronden om te zetten zonder goedkeuring van de Assemblee wordt gezien als een grove schending van de democratische waarden en transparantie.
Ook is er kritiek op het ontbreken van wettelijke kaders en duidelijke regels rondom de prijsvaststelling en verdeling van geconvertiseerde gronden.
De motie benadrukt verder:
De impact van grondconversie op de soevereiniteit van de staat en mogelijke corruptie.
Het ontbreken van duidelijke prijszettingsmechanismen, wat heeft geleid tot speculatie en prijsopdrijving.’
Het feit dat de grondconversiepraktijken eenmalige inkomsten genereren, zonder duurzaam financieel beleid.
De oppositie stelt dat deze situatie een ernstige bedreiging vormt voor de staatskas en de integriteit van het hoogste democratische orgaan in Suriname.
Daarom roept zij de regering op om het besluit S.B. 2023 no. 159 onmiddellijk in te trekken en alle handelingen met betrekking tot grondconversie stil te leggen totdat er een wettelijke regeling is goedgekeurd door de Assemblee.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com